Отломка от корабокруширал плавателен съд, изхвърлена на нюйоркския бряг след тропическата буря Иън миналата есен, събуди интереса на експертите, които смятат, че тя вероятно е от прочутия ветроход с парен двигател "Савана", предаде Асошиейтед прес.
"Савана" засяда в плитчини и се разпада през 1821 г., две години след като става първият плавателен съд, прекосил Атлантическия океан отчасти с парна мощ.
Приблизително 4-метровата квадратна отломка е забелязана през октомври край Файър айлънд, бариерен остров, който прегръща южния бряг на Лонг айлънд. Понастоящем тя е под опеката на Дружеството за опазване на фара на Файър айлънд, което ще работи съвместно със Службата на националните паркове на САЩ за идентифицирането на останката и излагането й на показ пред публика. 
"Беше доста вълнуващо да я намерим", казва музейният техник Бетси ДеМария. "Определено ще помолим някои експерти да я разгледат и да ни помогнат да придобием по-ясна представа с какво разполагаме". 
Вероятно ще е трудно отломката да бъде идентифицирана със 100 процента сигурност, но според служители на парковата служба "Савана" е основен претендент сред известните корабокрушения край Файър айлънд.
Изследователите търсят "Савана" повече от два века, но не са открили нищо, което могат да свържат по категоричен начин с известния кораб. Новооткритата отломка обаче е "много вероятно" и звучи "доста логично" да е от историческия плавателен съд, според Айра Брескин, преподавател в Морския колеж към университета на щата Ню Йорк. 
"Савана", ветроход с дължина 30 метра, конструиран през 1818 г. и оборудван с парен двигател с мощност 90 конски сили, прекосява Атлантическия океан предимно с платна, като използва парна енергия през 80 часа от почти едномесечния си преход до Ливърпул, Англия.
Хибридният кораб потегля на трансатлантическо плаване на 24 май 1819 г. Тълпите ликуват, докато "Савана" плава от Ливърпул до Швеция и Русия, а след това се завръща в родното си пристанище в Савана, Джорджия. Корабът обаче няма финансов успех, отчасти защото хората се страхуват да пътуват с хибридния плавателен съд. Парната му машина  е демонтирана и продадена, след като собствениците на кораба претърпяват загуби при големия пожар в Савана през 1820 г.
Корабът "Савана" превозва товари между Савана и Ню Йорк, когато засяда в плитчина край Файър айлънд, и по-късно се разпада. Екипажът стига благополучно до брега и товарът от памук е спасен.