За мен големият проблем е критерият за ценова стабилност, който България още не е изпълнила по пътя си за членство в еврозоната, каза изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис в академичното си слово, след като беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) на церемония във висшето училище. 
Званието на Домбровскис, който е на посещение у нас, се присъжда за значителния му принос към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на ЕС, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Съюза и икономиката в интерес на хората.
Валдис Домбровскис посочи, че преди всичко поемането по пътя към присъединяване към еврото означава поставяне на България в сърцето на европейския проект. Както всяка една страна, подготвяща се да приеме еврото, България трябва да изпълни четирите критерии за конвергенция – ценова стабилност, стабилност на обменния курс, стабилни публични финанси и сближаване на лихвените проценти.
Ние виждаме, че вероятно България ще изпълни критериите за дългосрочните лихвени проценти, стабилността на валутния курс в рамките на валутния механизъм ERM II и стабилните публични финанси, каза Домбровскис. За мен големият проблем е критерият за ценова стабилност, който България все още не е изпълнила, каза той и добави, че днешната висока инфлация по света затруднява изпълнението на тази задача. Да, неблагоприятните външни обстоятелства водят до забавяне на плановете за присъединяване на България към еврото, посочи той.
Присъединяването към еврозоната обаче следва да остане крайната цел и следва да се случи веднага, след като бъдат изпълнени условията, надявам се, след не повече от година, каза Валдис Домбровскис. Той допълни, че EК ще продължи да работи в България в това направление.
България все още не е изпълнила критерия за инфлацията за присъединяване към еврозоната от началото на 1 януари 2024 г., каза Домбровскис в отговор на въпрос от студенти в рамките на церемонията. Това е обединено становище на експертите на правителството и експертите на ЕК. България не изпълнява този критерий с доста голям марж, посочи той. Домбровскис отбеляза, че инфлацията е един индикатор, който не се променя много бързо и няма да се промени през следващите няколко месеца. От януари виждаме, че инфлацията ще се увеличава и това остава най-главният проблем за мониторинг и за справяне от страна на България, за да бъде готова за влизане в еврозоната с всички критерии, каза еврокомисарят.
Присъединяването към еврозоната не е панацея само по себе си и автоматично няма да оправи всички проблеми и да доведе до ръст, заяви още Домбровскис. Той каза, че страната ни трябва да се замисли върху макроикономическите си политики, които сега са доста добри, трябва да работи върху проблемите на конкурентоспобосността. 
Изпълнителният заместник-председател на ЕК каза още, че еврото е голям актив за Европа - от стартирането си преди 20 години то става символ на европейската сила, единство и солидарност. Латвийският опит показва, че еврото е стабилизираща сила. Предвид сегашните предизвикателства, това само по себе си е много ценно, каза Домбровскис и добави, че еврото премахва несигурността, намалява бариерите пред бизнеса, премахва разходите по обмен на валути, има положителен ефект върху растежа. 
Една част от словото на Домбровскис беше посветено на руската агресия в Украйна. Измина една година, след като Русия започна своята агресия срещу суверенна и независима страна - съседна Украйна. ЕС и нашите съюзници оставаме единни в подкрепата на Украйна и срещу Русия, предоставяме военна подкрепа и ще продължаваме тази подкрепа до победата, каза Домбровскис. Той посочи, че това е първият път в историята на ЕС, когато се предоставя военна подкрепа на воюваща страна. 
Тази брутална война на Русия пред прага на Европа няма признаци на отслабване. Ние сме решени да продължим подкрепата за Украйна да освободи своята територия и да победи във войната, каза еврокомисарят. Той каза, че това не е само регионален конфликт по границите на ЕС, това е заплаха за глобалната архитектура за сигурност.
Валдис Домбровскис отбеляза още, че въпреки всичко европейската икономика продължава да функционира и продължава интегрирането в единния пазар.
Вицепремиерът Атанас Пеканов, който присъства на церемонията, изрази благодарност и уважение към работата на Валдис Домбровскис в името на Европа в последните близо 10 години. Европа и европейският икономически и паричен съюз преживяха много през последните 10 години - бяха поставени на редица изпитания, излязоха от тях по-силни и механизмите, които разработихме през тези години, ни направиха по-силни като съюз, посочи Пеканов. Той добави, че тези механизми носят икономически растеж, запазват работните места, стабилността и сигурността в Европа. Еврото продължава да се утвърждава като втората най-важна валута в света и ще продължи да бъде, а по този начин дава и основата за нашето икономическо развитие, посочи Пеканов. В същото време популярността на еврото също расте сред гражданите, които са в еврозоната - от 66 процента, на над 80 процента, отбеляза още той.
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров изтъкна приноса на Валдис Домбровскис за финансовата стабилност на ЕС. От създаването си преди поведе от век до днес нашият университет удостоява с титла "Доктор хонорис кауза" смели визионери, личности с доказан обществен принос и воля за промяна, изтъкна ректорът. Представяйки УНСС, Димитров изтъкна, че във висшето училище са завършили и работили 10 премиери на България, около 150 министри, като в сегашното правителство има 6 възпитаници на УНСС, включително премиерът. По данни на НОИ, 97,5 процента от нашите възпитаници се реализират на пазара на труда по своята специалност, голяма част от тях на високи позиции в публичната администрация и в бизнеса, изтъкна Димитров.
Сред присъствалите на церемонията в УНСС бяха също министърът на външните работи Николай Милков, министърът на електронното управление Георги Тодоров, министърът на финансите Росица Велкова, заместник-министърът на финансите Методи Методиев, управителят на БНБ Димитър Радев, ръководителят на Представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов, председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, преподаватели и студенти в УНСС.