Утре румънският пресклуб на пътешествениците, член на Световната организация на журналистите и писателите пътешественици (FIJET, ФИДЖЕТ), ще награди водещите десет румънски туристически дестинации, избрани от членовете на клуба, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, уточнявайки, че това ще стане по време на Туристическия панаир в Букурещ.
Според прессъобщение на ФИДЖЕТ десетте дестинации, избрани от членовете на румънския прес клуб на пътешествениците, са Дурау, Цара Моцилор, Синка Веке, Комплекс Стурза - Миклаушени, Тара Хатегулуй, Гура Портитей, Сулина, Буковина, Фундата и делтата на Дунав. Фундата е на първо място, следвана от Буковина и делтата на Дунав.
Идеята на Пресклуба на пътешествениците – ФИДЖЕТ-Румъния е да открои десетте специални дестинации в Румъния, за да ги направи още по-известни в страната и чужбина и да възнагради начина, по който туризмът изглежда и се ръководи в тези райони. 
Членовете на ФИДЖЕТ-Румъния обиколиха всичките десет области, видяха как изглеждат дестинациите, писаха за тях, предложиха и гласуваха за тях, като същевременно публикуваха статии за тях на уебсайта https://clubpresaturism.ro и на страницата на ФИДЖЕТ-Румъния във Фейсбук.
„Няма да сбъркам, ако кажа, че това е първата класация на туристическите дестинации в Румъния, предложена от специализирани журналисти. Колегите от ФИДЖЕТ-Хърватия провеждат преди Коледа превъзходна галавечер за награждаване на най-добрите туристически журналисти, за най-добрите идеи за промоция на туризма и тези, които предлагат иновации в туристическата индустрия. По време на Международния туристически панаир в Мадрид, FITUR, колегите от Испания раздават награди за най-добрите в хотелиерската индустрия, лозаро-винарския сектор и транспорта. Ние се включваме към тези инициативи в страните, където туризмът има голям принос към брутния вътрешен продукт, с нашата класация на най-добрите местни дестинации, която може да даде много идеи за ваканции това лято. Реакциите на тези, които следят постовете ни, потвърждават, че имаме нужда от такава класация и ни дават увереност да продължим!“, каза Стефан Бачу, председател на Пресклуба на пътешествениците – ФИДЖЕТ-Румъния и инициатор на проекта.Трофеят „Златна ябълка“ на ФИДЖЕТ скоро ще пристигне в Тимишоара и ще бъде седмият, който Румъния получава след отличените манастири със стенописи в Буковина, делтата на река Дунав, Мърджинима Сибиулу, авиокомпания „Блу Еър“, град Търгу Жиу за произведенията на открито на Константин Бранкуси и град Орадя.
Основан през 2007 г., Пресклубът на пътешествениците – ФИДЖЕТ-Румъния е свързан със Световната федерация на журналистите и писателите пътешественици (FIJET) и обединява професионални журналисти от печатни, онлайн, радио и телевизионни медии.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)