Лоши метеорологични условия затрудняват разтоварването на материалите от борда на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421), предназначени за българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Плавателният съд е спуснал котва в Южния залив на острова. 
Заради тежките метеорологични условия един товарен контейнер не мое да бъде пренесен до брега с потонния сал. Силните пориви на вятъра и вълнението създават рискове за по-нататъшно продължаване на дейността. Обстановката се усложнява и от откъснати айсберги от ледника, който периодично се руши. Те се пръскат из Южния залив, където е българската база, и образуват ледена супа. 
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".