Унгарският парламент ще вземе решение в началото на март за членството на Финландия и Швеция в НАТО, става ясно от публикувания днес дневен ред на законодателния орган, предаде Франс прес.
Кандидатурите на двете скандинавски страни, които трябва да бъде одобрени от 30-те държави членки на НАТО, са ратифицирани от всички с изключение на Турция и Унгария.
Унгарските депутати ще обсъдят въпроса следващата седмица, преди отделно гласуване за всяка от двете страни между 6 и 9 март, съобщи парламентът на сайта си.
Крайният срок беше отлаган няколко пъти заради законодателни неуредици, а опозицията обвини правителството на Виктор Орбан, че се бави.
Унгарският премиер националист, близък съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се опитва да поддържа връзки с Москва, въпреки войната в Украйна, отбелязва АФП.
Той се въздържа да критикува руския президент Владимир Путин и отказва да изпрати оръжие на Киев, като вместо това призовава за незабавно прекратяване на огъня и мирни преговори.
Изправена пред критики, Будапеща на няколко пъти увери, че "няма възражения" срещу кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО.
"Имаме ясна позиция", каза унгарският външен министър Петер Сиярто в края на миналия месец. "Ние подкрепяме разширяването на НАТО и когато парламентът се събере отново през февруари, въпросът ще бъде на дневен ред и ще го уредим бързо", обеща той.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна предложи в началото на февруари евентуална ратификация на присъединяването на Финландия, но не и на Швеция.
Турция обвинява Швеция в укриване на кюрдски активисти, които нарича "терористи". За блокирането на шведската кандидатура допринесоха и антитурски демонстрации, включително с публично изгаряне на Корана.