Главният държавен инспектор на Хърватия Андрия Микулич каза днес на парламентарно заседание, че Държавният инспекторат е получил две съдебни решения на първа инстанция, според които държавните инспектори правилно са установили неоснователно повишение в цените след въвеждането на еврото като официална валута в страната на 1 януари, предаде Хина. 2000 са случаите на установени от инспекторите нарушения.
Микулич каза, че при около 10 000 извършени проверки са установени около 2000 нарушения при неправилно преобразуване на цените от куна в евро. Все пак наказания са определени само за пет случая. Микулич подчерта, че инспекторатът е получил съдебни присъди по отношение на държавни инспектори, при които икономическите оператори са били признати за виновни при неправомерно повишаване на цените.
„Държавният инспекторат не е институция, която наказва малките, но не и големите. Неговите действия са еднакви за всички. Законът е дефиниран еднакво за всички“, каза Микулич на парламентарното заседание.
В отговор на предупреждение от страна на депутата на партията „Мост“ Марин Милетич, който твърди, че няма достатъчно строителни инспектори на място, които да контролират незаконното строителство по адриатическото крайбрежие, и нелегалните сгради никнат като „гъби след дъжд“, Микулич каза, че презонирането на земя е „раково заболяване“.
Той заяви, че при операция на хърватския полуостров Истрия, инспекторите са регистрирали с дрон 130 парцела (незаконно строителство), някои от които са разделени на 400 квадратни метра, въпреки че били зонирани като гора или земеделска земя. Микулич каза още, че според закона общинските надзиратели имат големи правомощия и само трябва да ги прилагат.