Собственикът на „Брикетна фабрика Русе“ Любомир Стоянов е завел дело за клевета срещу екоактивиста Светлозар Станчев, който в последните седмици води истински кръстоносен поход срещу замърсяването с въглищен прах от предприятието и екоинспекцията, която според него не вижда нарушенията. Първото заседание по делото ще се проведе на 27 февруари. В иска си Стоянов и съпругата му обвиняват Станчев в разпространяване на неверни твърдения, които уронват доброто им име, като търсят и парично обезщетение от 15 хил. лева за страданията, които са причинени на тях и децата им.                

Само преди няколко дни Станчев, който е и администратор на фейсбук групата „Без въглищен прах в Русе“, публикува множество снимки и видеа от брикетната фабрика, на които се вижда как вятърът вдига и разнася облаци прах. 
„Не се спазва нито едно от предписанията на наредбата за работа с опасни вещества. Не се спазват и предписанията на РИОСВ, според които фабриката трябва да спре работа по двора при скорост на вятъра над 5 м/сек. Скоростта на вятъра минаваше 20 метра в секунда. Дейностите си вървят както обичайно. Това разтоварване и разнасяне на въглища е против всички правила дори когато няма вятър. В двора продължава да стои и камара с прах, който според РИОСВ е изнесен още през 2021 година“, написа под кадрите Станчев.
Като доказателства, че дейността на „Терм и Ко“ /фирмата собственик на брикетната фабрика/ се осъществява съобразно закона, Любомир Стоянов прилага множество документи, включително констативни протоколи от РИОСВ, отдел „Екология“ на Община Русе, Държавната агенция за метрологичен и технически контрол и др. Той заяви, че заради постоянните сигнали от Станчев фирмата му през последните месеци е проверявана едва ли не всяка седмица, като дори Агенцията по безопасност на храните дошла да провери дали кучето му не е отровено с въглища и трябвало да му прави рентгенов преглед.
Според Стоянов публикуваните от Станчев снимки и видеа от брикетната фабрика са стари и манипулирани. Не работим с такива въглища като на снимките, лъжа е, че въглищата ни са отровни. Точно такива въглища се използват за направата на филтри, пречистващи водата, каза той. 
Управителят на „Терм и Ко“ обясни, че заради постоянните сигнали се наложило фирмата да премести основната си дейност на пристанището и да намали обема й, както и да инвестира около 1 млн. лева за мобилна техника. Затова тя завежда още четири дела, този път за нанесени материални щети. А за предполагаемите фалшификации е сезирана прокуратурата.