В Сливен бе отдадена почит на жертвите на трудови злополуки. Това съобщиха от областната администрация, където заседава Областният съвет по условия на труд.
Пред паметната им плоча до комплекс "Печ" в центъра на града цветя поднесоха областният управител инж. Маринчо Христов, представители на институции, синдикалисти, работодатели, общественици.
През 2023 година в областта са декларирани общо 69 броя трудови злополуки, от които 65 са травматични и 4 нетравматични злополуки, съобщи на заседанието директорът на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в Сливен – Стефан Робето. Броят на разследваните злополуки през 2023 г. е 13, от които една за друго териториално поделение на НОИ, станала на територията на област Сливен. За три смъртни злополуки са издадени разпореждания за неприемането им за трудови.
Директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда“ Ирена Иванова информира, че през първото тримесечие на 2024 година констатираните нарушения на трудовото законодателство са общо 1912, от които 963 броя – по здравословни и безопасни условия на труд. Приложени са 1880 принудителни мерки. Съставените актове за нарушения на нормите на трудовото законодателство за здравословни и безопасни условия на труд са 37. 
28 април е Световен ден за безопасност и здраве при работа и Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки.
За осигуряване на безопасен и здравословен труд днес, в условията на променящ се климат, призовават от Международната организация на труда (МОТ). Това е мотото на Световния ден за безопасност и здраве при работа, който се отбелязва на 28 април, съобщиха от ГИТ. 
В публикувания от МОТ доклад се посочва, че работниците, които работят на открито, са сред първите, изложени на последствията от променения климат. В сравнение с общото население при тях излагането е за по-продължителен период с по-голям интензитет. Създателите на доклада посочват сред опасностите прекомерната топлина, ултравиолетовата радиация, екстремните метеорологични явления, замърсяването на въздуха, използването на агрохимикали и други. От МОТ отправят апел да се действа сега, за да бъдат защитени уязвимите работници и служители.