Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер и представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн обсъдиха в Сливен проблемите на ромската общност с областния управител Минчо Афузов и екипа му, съобщиха от пресслужбата на областната администрация.
Раймунд Фурер и Кристина де Бройн информираха, че целта на посещението им в Сливен е да се запознаят на терен с проблемите и да участват в застъпничеството за идеи и проекти за подобряване на социалната интеграция. В Сливен са постигнати успешни резултати в деликатни сфери като ранното детско развитие, приобщаващото образование, предоставянето на патронажни грижи за бременни и деца до тригодишна възраст, подчертаха те.
Решаването на демографските проблеми и подобряването на социалния статус при уязвимите общности минава през образованието, посочи областният управител. Според Афузов две са най-важните цели, които трябва да бъдат постигнати – откъсването на децата от неблагоприятната среда, и справянето с огромния морален и социален проблем с ранните бракове и раждания. 
За Областната администрация в Сливен образованието на децата и младежите е ключов приоритет, който се базира на разбирането, че всички те са български деца, независимо от своя произход и социален статус. Всяко едно дете заслужава максимална грижа и подкрепа, подчерта заместник-областният управител Антоний Андонов.
Областният управител Минчо Афзуов благодари на УНИЦЕФ, Швейцарското посолство и Българо-Швейцарската програма за сътрудничество за оказаната многогодишна подкрепа в развитието на област Сливен и изтъкна, че осъществените проекти имат значим и забележим ефект върху обществото и маргинализираните групи.
„Благодаря на Областната администрация в Сливен, че беше с нас през цялото време, особено през последната фаза на проекта „Европейска гаранция за детето“, изтъкна в края на срещата представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн и изрази надежда, че сътрудничеството ще продължи.
През 2022 г. Българската телеграфна агенция (БТА) организира в Сливен конференция на тема: Проблемите на уязвимите групи и ромите. Събитието беше част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която се осъществяваше с подкрепата на Европейския парламент.