В рамките на изминалия ден са установени общо 18 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщи МВР. От тях десет са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, осем - с над 1,2 на 1000, а трима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.
Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 14 души, а двама са отказали да бъдат тествани.
Общо 9378 моторни превозни средства (МПС) са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 11 727 водачи и пътници. Съставени са 2630 фиша и 612 акта за установени административни нарушения. 
Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.
Един човек е загинал, а 21 души са ранени в пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, съобщава на сайта си пресцентърът на МВР. Тежките пътнотранспортни произшествия за последните 24 часа са общо 20. За района на София има две тежки катастрофи с двама ранени.
От началото на месеца загиналите на пътя са общо 26, ранените – 351. Тежките катастрофи от началото на годината са 744, при тях са загинали 61 души, пострадалите са 942-ма, показва статистиката на МВР.