Откриване на фронт-офис в сградата на местния Социален център и обучения на социални служители предвижда реализацията на европейски проект в Свиленград, съобщиха от общинския пресцентър.
Кметът на общината арх. Анастас Карчев вече е подписал договор за безвъзмездна финансова помощ по одобрен проект "Укрепване на общинския капацитет в община Свиленград". Той е финансиран по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027. Размерът на финансирането е 98 912 лева.
Проектното предложение е насочено към нуждата от реформиране на системата на социалните услуги и улесняването на преходите към новите механизми на местно ниво чрез развитие и укрепване на общинския капацитет. Планираните дейности са насочени към анализиране и оценка на работата на служителите, предоставящи социални услуги, на предлаганите социални услуги на територията на община Свиленград, както и към подобряване на готовността на служителите в социалния сектор да изпълняват своите задължения и правомощия, поясниха от общината.
Оттам допълниха, че планираните действия ще повишат капацитета на социалните работници, ще оценят и подобрят качеството на предлаганите социални услуги и ще спомогнат за по-ефективен административен процес.
Една от основните дейности ще бъде обособяване, ремонт и обзавеждане на помещение - фронт офис, в сградата на Социален център - Свиленград за обезпечаване на законовите правомощията на общините. По тази дейност ще бъдат наети двама социални работници. Други активности ще бъдат организацията и провеждането на обучения за повишаване на капацитета на служителите на Социален център - Свиленград.
Проектът предвижда също така изготвянето на анализ и оценка на съществуващите социални услуги на територията на община Свиленград - тяхното качество и ефективност, достъпност, устойчивост и потребност. На тази база ще бъдат подобрени и предоставяните услуги. Ще се състои разяснително-информационна кампания за предлаганите социални услуги с цел информиране на обществеността на местно ниво за различните възможности и най-подходящите за тях социални услуги.
Според статистика отпреди няколко години, Свиленград е една от водещите в България общини в усвояването на средства от Европейските програми и механизми на база получено финансиране на глава от населението.