Повишаване на оралната култура сред първокласниците е част от инициативите по проект „Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“, който се изпълнява от Националната пациентска организация (НПО). На територията на област Враца се обучават 1 345 първокласници и всички те ще имат възможността да се научат как по-добре да се грижат за здравето на своята усмивка, каза за БТА Гергана Гиздина, регионален координатор по проекта.
До инициативата се е стигнало след проучване, според което всеки четвърти под 18-годишна възраст в областта е с един изваден постоянен зъб. Голяма част от учениците и техните родители смятат ваденето на постоянен зъб за най-удачния вариант за справяне с проблема, тъй като би спестил време и най-вече пари. По думите ѝ лекарите по дентална медицина в областта са категорични, че основните причина за влошеното орално здраве при децата се дължат на повишен прием на прости въглехидрати и занижена орална култура. 
С цел повишаване именно на оралната култура, Националната пациентска организация, с подкрепата на ПИЕР ФАБР България и със съдействието на Регионално управление на образованието – Враца, стартират кампания „По-здрава усмивка“. В първия си етап кампанията ще обхване всички първокласници в областта. Вече са посетени 250 първокласници от пилотните училища “Отец Паисий”, “Софроний Врачански”, “Васил Левски”, “Св. св. Кирил и Методий” и “Никола Войводов”. С помощта на д-р Таня Барашка, специалист в областта на детската дентална медицина, децата са обучени на най-важните правила за добра орална грижа. 
За останалите първокласници на територията на областта е подготвено и предстои да бъде изпратено до училищата видео със същите правила. Едновременно с това всяко дете ще получи и обучителна паста за зъби или друга, съобразена с неговата възраст, допълни още Гергана Гиздина. Тя очаква целевата група да бъде разширена, като се обхванат и по-големи ученици.
Гиздина обясни още, че по проекта е създадена регионална застъпническа карта, при чиято разработка са констатирани няколко проблема на здравеопазването в областта. Влошеното дентално здраве е един от тях. 
Друг проблем е липсата на доверие в здравната система във Врачанско, както и липсата, според гражданите, на качествени лекари. Според координатора това не е точно така, тъй като добри медицински специалисти има и тук, но за тях не се говори достатъчно. Едно от решенията би било повече положителни новини за тяхната работа, смята Гергана Гиздина. 
Сред проблемите, на които се търси решение, е и липсата на достъпни здравни грижи в малките населени места в областта.