Компанията за електрически превозни средства "Тесла" (Tesla) започна сглобяването на батерийни клетки в завода си в Германия, но ще се фокусира върху производството на батерии и в "родината" си заради данъчните стимули, осигурени за местните компании по Закона за намаляване на инфлацията (IRA), съобщи говорител на компанията, цитиран от Ройтерс.
Американският производител на електромобили също се подготвя да произвежда компоненти  за батерии – например електроди - които ще бъдат изпращани от завода в Грюнхайде към САЩ, каза още говорителят.
По думите му автомобилите, произведени от мощностите в Грюнхайде, в близост до Берлин, в "близко бъдеще" ще бъдат задвижвани от батерии, сглобени на местно ниво.
""Тесла" е фокусирана върху производството на батерийни клетки в САЩ заради рамката, създадена от американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA)", пише в изявление на автомобилният производител.
Неотдавна лидерите на Европейския съюз изразиха загриженост, че изискванията за местен произход на редица продукти, за да получат компаниите, които ги произвеждат субсидии, ще насърчи европейския бизнес да се пренасочи към САЩ.
Местното икономическо министерство в провинция Бранденбург заяви днес, че "Тесла" дава приоритет на плановете си за производство на батерии в САЩ, но това не би трябвало да повлияе на броя на работните места в германските производствени мощности на компанията.
Главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви през март, че фабриката, която "Тесла" започна да строи с предварителни разрешителни, се очаква да произвежда над 500 000 електромобила, задвижвани от батерии, годишно. Заводът за батерии пък трябва да генерира продукция за над 50 гигаватчаса годишно, а максимален капацитет да достигне до края на 2023 г.