Индексът на бизнес доверието на института "Ифо" (Ifo), които отчита настоящата ситуация и перспективите в следващите месеци, се повиши за четвърти пореден месец, предаде Ройтерс, добавяйки, че най-голямата икономика в Европа се възстановява въпреки енергийната криза и високата инфлация.
Проучването на института установи, че индексът на бизнес климата е 91,1 след ревизирано отчитане от 90,1 през януари. Икономистите анкетирани от Ройтерс очакваха покачване до 91,2 пункта. "Германската икономика постепенно излиза от период на слабост", коментира данните президентът на "Ифо" Клеменс Фюст.
Йенс-Оливер Никлаш от "Ландесбанк Баден-Вюртемберг" (LBBW) прогнозира подобрение на икономическата ситуация, но предупреждава, че "трябва да се очакват малки неуспехи", особено в строителния сектор и автомобилната индустрия.
Очакванията за следващите шест месеца се подобриха значително, повишавайки се до 88,5 през февруари от 86,4 през януари. Компонентът на текущата ситуация обаче отслабна, спадайки до 93,9 през февруари от 94,1 през януари, което не отговаря на очакванията на анализаторите за покачване до 95,0.
"Продължаващият лек спад в оценката на текущата бизнес ситуация ни кара да се тревожим въпреки покачването на индекса на бизнес климата", каза главният икономист на "Комерцбанк" (Commerzbank) Йорг Кремер.
"Вторият месечен спад в компонента на текущата оценка показва, че рискът от рецесия през първото тримесечие все още е реален", каза ръководителят на отдела за макроикономически анализи на Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески.
Икономиката на Германия се сви с 0,2 на сто през четвъртото тримесечие. Ако се свие отново през първото тримесечие, Германия ще бъде в техническа рецесия, обикновено определяна като две последователни тримесечия на свиване. "Няма причина да започваме да купонясваме", казва Бжески.
Според икономиста от "Ифо" Клаус Волрабе частното потребление ще отслабне през следващите месеци, но той вижда и някои положителни сигнали - делът на компаниите, които планират да повишат цените си през следващите три месеца, е намалял допълнително през февруари, а затрудненията в доставките намаляват.
Малко по-малко компании в Германия - 45,4 на сто - се оплакаха от затруднения във веригата за доставки през февруари в сравнение с януари, когато процентът беше 48,4 на сто, каза той.
"Германската икономика няма да заобиколи рецесията, но тя ще бъде лека", каза Волрабе в сряда.