На Международния ден на птиците 1-ви април ще се състои първият кръг на Националната олимпиадата по орнитология 2023 г. В нея могат да участ ученици между пети и осми клас. Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които са организатори на събитието. Целта на олимпиадата е да събуди у учениците интерес към света на птиците и отговорност към тяхното опазване. 
Всички желаещи за участие могат да се регистрират за участие до 31 март на платформата Kyoso.
Олимпиадата се организира в два кръга като участието е напълно безплатно. Първият кръг ще се проведе онлайн на 1 април 2023 г. от 10:00 до 18:00 часа в рамките на 60 минути, в удобно за участниците време.
За участие във втория кръг, който ще е на живо, ще бъдат поканени първите 20 ученици, показали най-добър резултат от първия. Те ще бъдат информирани лично от организаторите. За победителите от финалния кръг ще има специални награди, подкрепящи интереса към орнитологията, обясняват от БДЗП. 
Инструкции за регистрация в платформата Kyoso HUB и записване за участие в олимпиадата по орнитология са достъпни тук. Има възможност всеки участник да направи и подготвителен тест, за да провери знанията си за птиците и да добие ясна представа какво ще представлява олимпиадата. На страницата на БДЗП е налична и специализирана литература. 
Олимпиадата се организира в рамките на LIFE проектите: „Животът на пеликана“, „Земите и горите на орела“, и „Сигурен прелетен път за червеногушата гъска“.
Международният ден на птиците се чества всяка година. Той се отбелязва от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици.