След Ню Йорк и Лондон дойде ред на Милано да покаже колекциите дамска мода за сезон есен-зима 2023/2024 г. на дефилета от 21 февруари до 27 февруари в атмосфера на умерен оптимизъм след рекордните продажби през 2022 г, съобщи АФП.
Програмата на Седмицата на модата в Милано тази година включва 59 дефилета и над 70 презентации, придружени от 29 културни и социални събития и започва в сряда с ревютата на "Фенди", "Роберто Кавали" и "Етро".
Изложби обогатяват вечерите в Милано редом с дефилетата - в Палацо Реале се открива изложба на американския създател на видеоизкуство Бил Виола, френският фотограф Ги Бурден ще бъде представен в музея "Армани/Силос". Очаква се Ким Кардашиян да присъства на събитие, организирано от "Долче и Габана" за изложбата "Чао, Ким", посветено на бизнесдамата и модна икона.
В четвъртък Миуча Прада и Раф Симънс ще представят новата си колекция за "Прада" в централата на миланската модна фондация. Следват дефилета на модна къща "Маржиела", на "Емпорио Армани" в централата на модната къща и накрая на "Москино".
В петък "Тод" открива вечерта в пространството за изкуство "Хангар Бикока", следван от "Гучи" и "Джил Зандер". В събота се очакват колекциите на "Долче и Габана", "Ферагамо", "Мисони", "Ботега Венета". Джорджо Армани закрива програмата в неделя.
Въпреки конфликта в Украйна и икономическата ситуация, доминирана от енергийна криза, големите компании в бизнеса с луксозни стоки обявиха рекордни резултати за 2022 г. Ел Ве Ем Аш, която притежава италианските модни къщи "Фенди", "Булгари" и "Лоро Пиана", достигна продажби от 79,2 милиарда евро през 2022 г., а текущите й приходи са в размер на 21,1 милиарда евро, което е ръст от 23 на сто и по двата показателя.
Модният сектор постигна безпрецедентен ръст от 20 на сто.