Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек (Полша) се надява ръководството на женския тенис да направи повече, за да стимулира календара през 2023 година и да намали разликата в заплащането между двата пола извън най-големите турнири в спорта.
Тенисът се стреми да бъде лидер в битката за равенство на половете през последните няколко десетилетия с равни наградни фондове при мъжете и при жените на четирите турнира от Големия шлем.
Но в турнирите от Женската тенис асоциация (УТА) наградните фондове доста често са по-малки от тези в Тура за мъже, който се ръководи от Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТП).
Швьонтек каза, че един от основните приоритети за Тура, който тази година отбелязва своята 50-та годишнина, трябва да бъде да гарантира, че турнирите са по-привлекателни за играчи, спонсори, организатори и фенове.
"Със сигурност, бих искала да видя УТА да се разширява от гледна точка на бизнеса, да става по-популярна, да намали разликата с АТП по отношение на паричните фондове и да привлича повече фенове", каза Шьонтек пред журналисти в Дубай.
В доклад на "Файненшъл таймс" се казва, че АТП от средата на миналата година предлага на играчите 75 процента повече наградни пари за турнири, с изключение на тези от Големия шлем, в сравнение със сумите при жените.
"Нашият тенис носи същите емоции като мъжкия . . . Има нещо, което можете да намерите в женския тенис, което няма да намерите в АТП. Има топ играчи, които се представят страхотно в повечето турнири", добави полякинята.
Американката Джесика Пегула, номер 3 в света и член на Съвета на тенисистките на УТА, е съгласна с мнението на Швьонтек.
"Надявам се, че можем да продължим да настояваме за равни наградни фондове на всички турнири, след като сме повече по телевизията", каза Пегула.
Тя посочи турнира за смесени отбори "Юнайтед къп" по-рано този сезон като начин за постигане на това.