Водеща тема за италианските и френските издания днес е наситения със събития Ден 363 на войната в Украйна. Синергия, белязана от миг на леден полъх, дуел на речи и една инициатива за глобална стратегия, в която четните точки предизвикат по-голямо внимание от нечетните - така италианските и френските медии обобщават вчерашния интензивен ден.
Синергията, но с миг на хладен полъх
Силно единомислие се наблюдаваше по време на срещата на италианския премиер Джорджа Мелони в Украйна и срещата й с украинския президент Володимир Зеленски. Мелони заяви отново категоричната подкрепа на Италия за Украйна, съобщи как Рим ще подпомага Киев, докато се стигне до преговори, каза какво мисли за руската агресия в Украйна, коментира накратко речта на руския президент Владимир Путин и критиката му в нея към Италия, която  е застанала на страната за Запада, сякаш е забравила за руската помощ в първите месеци на ковид пандемията през 2020 г. Премиерката на Италия също така заяви желанието на страната си да бъде протагонист във възстановяването на Украйна след войната. Преди срещата си със Зеленски в Киев, Мелони посети и близките Буча, и Ирпин, като там не скри емоциите си, когато видя масовите гробове и разрушенията, отбелязват италианските издания "Кориере дела сера", "Република", "Стампа", "РАИ нюз" и агенция АНСА.
Всички тези медии публикуват подробно изказванията на Мелони и на Зеленски от общата им пресконференция, дадена вчера вечерта след срещата им в сградата на украинското президентство. Изданията се спират и върху това, че въпреки демонстрираната синергия между двамата лидери, се е доловил и лек леден полъх, когато Зеленски е коментирал в отговор на журналистически въпрос последното изявление на Силвио Берлускони по негов адрес. На пресконференцията Зеленски подчерта, че всеки има право на мнение, че хората, които не са преживели ужаса на войната в Украйна, няма как наистина да разберат какво се случва в тази страна, но и припомни, че италианците са връчили управленчески мандат и на човек като Берлускони, което бе разтълкувано като критика към самата Мелони.
Медиите отбелязват и, че за разлика от визитите на други лидери в Украйна, запазени в тайна до последно, визитата на Мелони бе оповестена и бе следена етап по етап от придружаващи я италиански журналисти. Преди самото посещение пък Зеленски даде голямо интервю за италиански медии, което породи оживени коментари в Италия. В него, но и на пресконференцията снощи, Зеленски благодари на лидерството на Мелони и на подкрепата на Италия за Украйна.
Дуел на две големи речи Ден 363 от войната в Украйна бе белязан и от дуел на речите - тази на Владимир Путин пред двете камари на руския парламент и тази на Джо Байдън във Варшава по повод годишнината от войната в Украйна, отбелязват френските в."Фигаро", "Монд", медиите "Франс 24" и "Бе Еф Ем Те Ве".
Речта на Путин беше широкообхватна, не само посветена на "специалната военна операция" в Украйна, но и на състоянието на Русия и руската икономика и на руските ценности, посочват медиите. В нея Путин  акцентира, че целите на Запада са да се стигне до стратегическо поражение на Русия и Русия да бъде елиминирана завинаги. Той подчерта, че сега самото съществуване на Русия е заложено на карта и увери, че страната ще постигне своите набелязани цели. "Русия може да бъде приятелски настроена и да държи на дадената дума, както го показа нашата помощ за европейски страни, като Италия, по време на най-трудните моменти от ковид пандемията", акцентира Путин и припомни, че сега Русия помага и на пострадалите райони от земетресенията в Турция и Сирия. А после, връщайки се към войната в Украйна, той каза, че е невъзможно Русия да бъде победена на бойното поле, обяви суспендирането на прилагането на договора "Нов Старт" за намаляване на ядрените оръжия и предупреди, че Русия е готова да извърши ядрен тест, ако САЩ го направят първи, посочва АНСА. Малко след това Кремъл поясни, че Русия ще продължи да зачита количествените ограничения по "Нов Старт", докато той е в сила. В речта си Путин  припомни и, че руската сила за ядрено разубеждаване разполага с 90 процента модерни оръжия. А за причините за войната в Украйна той упрекна самата Украйна, която е искала да се снабди с ядрени оръжия. Той каза още, че Киев е искал не само да атакува Донбас, но и Крим, а Западът е подготвил Украйна за една голяма война и днес го признава. Путин подчерта, че Западът е похарчил 150 милиарда долара под формата на военни помощи за Украйна и че този поток от средства не намалява. А за украинския народ Путин подчерта, че той е заложник на нацисткия режим в Киев, но увери, че Русия не е във война с народа на Украйна. Путин каза още, че през 30-те години на 20 век Западът е отворил пътя пред нацизма в Германия и сега прави същото в Украйна и обвини Запада, че подкрепя също нацистките милиции в Киев, като предупреди, че западняците не се интересуват от нищо и са готови да използват всеки срещу Русия, обобщават АНСА, "Франс 24" и "Бе Еф Ем Те Ве".
В речта си Путин отправи и предупреждение към предателите на Русия, но увери, че не става дума за лов на вещици. Той разкритикува остро и руските олигарси, като каза, че вместо те да се създават технологии и работни места в Русия, те са предпочели да изнесат богатството си зад граница и сега, когато тяхното имущество се конфискува, а средствата им са блокирани обикновените руски граждани не им съчувстват, посочват АНСА и "Франс 24" и припомнят, че критики срещу руските олигарси е отправял и лидера на частната военизирана компания "Вагнер" Евгений Пригожин.
За руската икономика Путин каза, че е преодоляла всички рискове, а за санкциите, че са единствено средство да бъдат накарани руските граждани да страдат и това самите западни лидери го признавали, посочва АНСА
Путин стигна в речта си и по-далеч, говорейки за западните ценности, за хомосексуализма на запад, където, както той приведе като пример, свещеници одобряват хомосексуални бракове. Путин разкритикува Запада и за джендър теориите му и за педофилията и увери, че Русия ще защитава децата си от подобен упадък и разврат, отбелязват италианските издания.
Часове по-късно дойде и речта на Байдън. В нея както можеше да се очаква той увери, че Киев устоява на руската агресия и е силен, че подкрепата за Киев е солидна като скала, че Западът няма да се умори да се съпротивлява на Русия, че Украйна никога няма да бъде победена от Русия. Той спомена и свещения ангажимент по член пети от договора за НАТО, което бе разтълкувано като предупреждение към Путин. Байдън подчерта, че "ние ще защитаваме демокрацията", че Русия е избрала да започне войната в Украйна, че автократите ще бъдат победени и че демокрациите по света са се укрепили, а не са отслабнали и са се обединили в подкрепа на Украйна, обобщават АНСА, "Франс 24" и "Бе Еф Ем Те Ве". Байдън обвини също така Русия в престъпления срещу човечеството и каза, че руснаците са използвали изнасилванията като военно оръжие и са откраднали украински деца, дефинирайки всичко това като отвратително.
Двете речи в един и същи ден навеждат на мисълта, че тук става дума за надпревара по риторика, отбелязват френските и италианските медии. Но Джон Съливан съветникът по националната сигурност към Белия дом, вече увери, че целта не е била да има подобна надпревара или дуел на речите. Съливан подчерта, че  Вашингтон е избрал тази дата за речта на Байдън не заради това, че Путин ще говори пред парламента на Русия в същия ден, а защото датата е била близка до 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна.
От речите на двамата лидери може да се направи извода, че различията между Русия и Запада са огромни, а нито един от двамата лидери на спомена думата "диалог" или "преговори" в изказванията си. Тази дума се появи обаче на пресконференцията на Мелони със Зеленски, коментират италиански медии
Малко в сянка на тази дипломация и риторика, но не на последно място остана фактът, че Пекин представи точно вчера инициатива си за стратегия за глобална сигурност, отбелязва "Република". Тя съдържа шест принципа. От тях наблюдатели препоръчаха да се обърне внимание на четните точки - тоест на принципи две, четири и шест. Вторият принцип посочва, че следва да се поддържа ангажимент за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави. В документа пише, че всички държави, големи или малки, силни или слаби, богати или бедни, са равноправни членове на международната общност. Техният суверенитет и правото им да избират собствена социална система и път на развитие трябва да бъдат зачитани. Намесата във вътрешните им работи е неприемлива. Тази точка вероятно не би се понравила на Русия, но би се харесала на Запада, казват анализатори. Четвърта точка в документа гласи, че трябва да се вземат на сериозно легитимните опасения за сигурността на всички държави, като тук се подчертава, че сигурността на една страна не трябва да бъде за сметка на сигурността на други. Стремежът на всяка държава към собствената й сигурност трябва да отчита основателните опасения на другите държави за сигурността им. Този принцип не би се понравил на Запада, но би се понравил на Русия. Шестата точка говори за поддържане на сигурността както по традиционни, така и по нетрадиционни начини. Тук се подчертава, че в днешния свят традиционните и нетрадиционните заплахи за сигурността са станали силно взаимосвързани. Думата "нетрадиционни средства" тук вероятно би накарала мнозина да се запитат какво има предвид Китай точно под "нетрадиционни начини". В тази точка се споменава още и, че Китай насърчава всички държави да работят заедно за решаване на регионални спорове и глобални проблеми като тероризма, изменението на климата и кибернетичната и биологичната сигурност.