Изкуственият интелект ще навлезе в образованието, както във всяка друга сфера, но няма да измести учителите, а само ще ги въоръжи с по-хубави инструменти. Изкуственият интелект вече е тук, той не е нещо напълно ново, каза програмистът, предприемач и създател на "Софт Уни" Светлин Наков в рамките на форума "Преди утрешния ден - началото", на който успели българи представят своята визия за идните от 3,5дои 10 години. Организатор на събитието е сп. BGlobal, Българската телеграфна агенция е медиен партньор.
Сред темите на форума са развитието на технологиите, ролята на изкуствения интелект и промените, които могат да доведат до промяна в науката и образованието.
"Времето за четене и слушане ще се измести от взаимодействието, защото бизнесът иска умения, а не знания. Времето на зубренето и лекциите отмина", каза Наков. В тази връзка той посочи, че образованието има нужда от трансформация. Учителят би бил ментор, който чрез АI инструменти, чрез индивидуално внимание води хората по пътя към знанието, към новите умения и към развиване на критично мислене. Той няма да е това, което беше, но и не смятам, че ще бъде заместен от роботи, освен за някои специфични задачи", посочи още Наков.  
За мястото на технологиите в науката своя личен пример даде Татяна Иванова, студентка по космическо инженерство в Университета по аеронавтика "Ембри-Ридъл" във Флорида, САЩ. Тя разказа за мечтата си мечтае да стане първата българка, която да излети в космоса и разказа как се готви за астронавт - за микрогравитацията под вода, специалните G-полети и тренировките по оцеляване.
В подготовката за постигане на мечтата си Иванова сподели, че е подпомогната от успешни български компании, една от които е "Насекомо", успешно залагаща на кръговата икономика. Предприемачи, учени и инженери работят за създаването на по-устойчиво бъдеще чрез отглеждане на мухата войник за производство на протеин, масло и торове за фуражната и селскостопанската промишленост, посочи Иванова. 
"Моята мечта да стана астронавт е нещо, за което трябва да работя всеки ден, но ще видя резултат едва в далечното бъдеще", каза студентката и допълни, че желае да стигне до Марс, вярвайки, че технологии като тези на "Насекомо" ще открият своите приложения в дългосрочни мисии, като например полети до Червената планета.