Инфлацията в Канада се е понижила до 5,9 на сто на годишна основа през януари, въпреки че цените на хранителните стоки и лихвите по ипотечните кредити са продължили да растат. Това съобщи днес Националният статистически институт, цитиран от Франс прес.
По рафтовете на магазините за хранителни стоки цените на хлебните изделия са нараснали значително на годишна основа (+15,5 на сто), както и на млечните продукти (+12,4 на сто), на пресните зеленчуци (14,7 на сто) и на месото (+7,3 на сто).
Цените на автомобилите и телефонните услуги са се увеличили с по-малък темп.
Потребителите са плащали и с 4,7 на сто повече за бензин през януари спрямо декември заради затварянето на рафинерии в югозападната част на САЩ след зимна буря.
"Въпреки че инфлацията се е забавила през последните месеци цените са останали високи", отбелязва статистическият институт.
Анализаторите очакваха малко по-висок показател от регистрираните през януари 5,9 на сто. Инфлацията през декември е била 6,3 на сто, което е три пъти над поставената от Канадската централна банка цел от 2 на сто за 2024 г.
"Новата година донесе някои знаци - предшественици на нова тенденция при потребителските цени", коментира Ройс Мендес, анализатор в "Дежарден" (Desjardins).
През януари Канадската централна банка повиши основната си лихва с 0,25 пункта до 4,5 на сто , което е осмото поредно увеличение за по-малко от година в опит да бъде потисната инфлацията. 
Тези непрекъснати повишения на основната лихва са позволили да се ограничи инфлацията, заяви в началото на февруари Тиф Маклем от Канадската централна банка, обявявайки "пауза" в тази политика.