Замяната на печки на твърдо гориво с екологични отоплителни устройства на газ по програмата LIFE е вече с една стъпка по-близо до старта си след като Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалба срещу избора на доставчик. На 5 януари Община Русе класирана първо място по обявената обществена поръчка столичната „Клима Кор“ ЕООД, предложила цена от 144 980 лева без ДДС. След нея остана „Овергаз Директ“, чийто краен собственик е изпълнителният директор на „Овергаз“ Сашо Дончев. Нейното предложение беше за цена на доставка от 149 000 лева, което й отреди второто място. Фирмата обаче обжалва решението в КЗК с твърдения, че победителят в състезанието не отговаря на предварително обявените критерии. 
Антимополната комисия излезе вчера с решение, с което оставя жалбата без уважение и постановява, че участникът отговаря на критериите за подбор, а действията на Община Русе са законосъобразни не нарушават административно-производствените правила. „Овергаз Директ“ трябва да заплати и 240 лева разноски по производството. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
Както „Утро“ писа, доставката на екологични отоплителни уреди се извършва с финансиране от програма LIFE по проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“. Неговият бюджет е 1 970 496 евро или 3 853 955,19 лева. 
Предвижда се 1388 русенски домакинства да подменят своите отоплителни уреди на дърва и въглища с алтернативни източници на отопление, щадящи околната среда. Община Русе вече има сключен договор на стойност 1 366 209,97 лева с избран изпълнител след проведена обществена поръчка за доставка и монтаж на пелетни отоплителни устройства за 410 домакинства.
Предстои обява за нова покана към домакинствата и обявяване на обществена поръчка за останалите домакинства. Тя ще включва и новия одобрен отоплителен уред по грантовото споразумение от 11.2022 г. - климатици, които притежават параметрите на термопомпи „въздух-въздух“.