Подмяната на осветлението в пет русенски квартала ще се забави с поне три месеца, тъй като Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ отмени като незаконосъобразно решението на зам.-кмета Магдалина Илиева за откриване на обществена поръчка за прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на града.          

Тя бе обявена през септември, като оферти подадоха две фирми - „Г и Д електро груп“ ООД и „Новател“ ЕООД. Условията на поръчката обаче бяха обжалвани в КЗК от трета компания - „Ел Ар Кепитъл“ ЕООД, която не бе подала оферта. И антимонополната комисия приема част от нейните аргументи, като връща процедурата в началната й точка. Освен това Община Русе трябва да заплати на фирмата разноски в общ размер 3850 лева. 
КЗК приема за основателен основния аргумент на жалбоподателя, че в условията на обществената поръчка са смесени понятията „текущ ремонт“ и „основен ремонт“, като е предвидил в техническата спецификация, че изпълнението на поръчката засяга дейности по текущ ремонт, но в останалите документи е заложил изисквания към потенциалните изпълнители, които са характерни и задължителни при дейности по основен ремонт. Комисията не приема за основателни и посочените критерии за подбор, отнасящи се до специфичен опит на участника и експертите за изпълнение на поръчката.
Поръчката за близо 1,2 млн. лева с ДДС  предвиждаше подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи в „Дружба“ 1, 2 и 3, „Чародейка-Север“ и „Чародейка-Юг“. Тя включваше замяната на 2799 осветители, монтирани на 2581 стълба за улично осветление по бул. „Хр.Ботев“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Васил Левски“, бул.“Липник“ , бул „Тутракан“, ул. „Плиска“, „Доростол“.