Доставката на 15 нови тролейбуса за „Общински транспорт Русе“ се придвижи стъпка напред, след като Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалба на столичния консорциум „Екселор-Каргомас“, с която той оспорваше избора на чешката „Биофрог“ за доставчик. Антимонополният орган бе сезиран още на 18 юли и след три месеца умуване най-после реши да остави жалбата без уважение. Решенетието обаче може да се обжалва във Върховния административен съд и предстои да видим дали „Екселор-Каргомас“ ще сезира и него. 
Мегапоръчката на стойност 14,25 млн. лева без ДДС за доставката на 15 нови тролейбуса е част от проекта за осигуряване на по-чист въздух за Русе чрез покупката на екологични возила. Както „Утро“ писа, пет от седемте участници бяха отстранени заради несъответствия с условията и на финалната права останаха Чешката „Биофрог ЦЗ“ ЕООД и столичната „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД. Решението на общинската комисия бе на първо място да се класира „Биофрог ЦЗ“. Въпреки че бе поискала по-висока цена - 14 212 500 лева срещу 12 830 775 лева на „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД, тя бе предпочетена заради предложения по-дълъг срок на гаранционна поддръжка - 5 години срещу 2 г. на конкурента си. Което съгласно условията на обществената поръчка й дава повече точки за крайното класиране.
Консорциум „Екселор-Каргомас“ искаше да достави тролейбусите от беларуския „Минский Автомобильний завод“, който е включен в списъка беларуски фирми, срещу които са предприети ограничителни мерки от страна на ЕС заради участието на Беларус в руската агресия срещу Украйна. Това обаче е само едно от несъответствията, станали причина за отхвърлянето й. КЗК определя като по-важни други три нарушения на условия в обществената поръчка, касаещи техническите условия, гаранционното обслужване и времевия линеен график за изпълнение. И оставя жалбата без уважение.