Министърът на външните работи в Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович каза днес в Загреб, че вижда несправедливостта на прегласуването на хърватите в Босна и Херцеговина, както и широко разпространената дискриминация на етнически групи в избирателния закон, за който той е оптимист, че ще бъде изменен със споразумение, съобщават босненските медии.
Става въпрос за това, че мюсюлманското население на федерацията, известно като бошняци, съставлява около 70 процента от населението в страната. Това им дава огромно числено превъзходство в избирателните секции и на практика с техните гласове се избират и хърватските представители в органите на властта.
Конакович, който е на официално посещение в Загреб, се срещна с хърватския си колега Гордан Гърлич Радман и премиера Андрей Пленкович. Планирано е той да се срещне и с президента Зоран Миланович.
Конакович каза на съвместна пресконференция с Гърлич Радман след разговорите помежду им, че в Загреб се е почувствал добре дошъл и че му е протегната ръка, за да може "политическото напрежение в региона да се успокои и да се открият перспективи за сериозни икономически процеси".
Конакович смята, че за Босна и Херцеговина, която най-бързо в историята сформира правителство след октомврийските избори миналата година и която получи статут на кандидат за ЕС, напоследък се говори в по-оптимистична светлина и че тази положителна инерция трябва да се използва.
Босна и Херцеговина е твърдо убедена, че евроатлантическият път няма алтернатива, като вижда факта, че "евро" частта ще върви по-бързо от "атлантическата" част поради сложността на политическата ситуация. Конакович посочи, че за съжаление Босна и Херцеговина не е получила статут на кандидатка заради добра политическа история, а заради по-широката геополитическа картина.
Той подчерта, че само през 2021 г. 170 000 души са напуснали Босна и Херцеговина, което е сигнал, че политиката на надвикване и конфронтация не е донесла нищо добро на страната, а само политически точки за политици, които си играят с емоциите на хората.
Той каза, че с хърватския му колега Гърлич Радман са обсъдили въпроси от взаимен интерес като изграждането на южната междусистемна връзка на газопреносните системи и адриатическо-йонийската магистрала, но също и спорни точки като депото за радиоактивни отпадъци на Търговска гора, в района, в който е планирано изграждането на летище в Требине.
Гърлич Радман подчерта, че Хърватия иска да реши всеки проблем, който обременява отношенията, подчертавайки значението на регионалното сътрудничество. Той подчерта, че Хърватия и Босна и Херцеговина са естествено фокусирани върху сътрудничеството, преди всичко геополитическото, и че Загреб остава силен защитник на европейския път на съседната страна.
Хърватският министър каза, че смята новия Съвет на министрите на Босна за проевропейски партньор, с който двустранните и многостранните отношения могат да бъдат укрепени, и двамата министри приветстваха обявеното за юни съвместно заседание на правителствата на двете страни.
Гърлич Радман нарече този формат най-голямата форма на сътрудничество между двете страни и обяви, че Хърватия е готова да сподели с Босна своя опит по европейския път.
Конакович, който до 2018 г. е член на босненската Партия на демократичното действие, днес е председател на новата партия Народ и справедливост.