Бизнес активността в САЩ е нараснала неочаквано през февруари, достигайки най-високото си равнище от осем месеца, според публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс, което показва и отстъпление на инфлацията.
"Стандарт енд Пуърс глоубъл" (S&P Global) обяви, че предварителният му композитен индекс на мениджърите по доставките  Пи Ем Ай (PMI), който проследява производствения и сектора на услугите, е нараснал до 50,2 пункта този месец спрямо окончателните 46,8 пункта през януари.
Това слага край на период от седем поредни месеца, през които индексът е бил под отметката от 50 пункта - свидетелство за свиване в частния сектор. 
Секторът на услугите е допринесъл за нарасналата бизнес активност, докато промишленият сектор е останал слaб. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че предварителният композитен индекс на мениджърите по доставките ще достигне 47,5 пункта.
"Въпреки трудностите заради по-високите цени на лихвите и нарасналите разходи за живот, настроението в бизнес средите се е подобрило на фона на признаците, че инфлацията е достигнала пика си и рисковете за рецесия са избледнели". Това заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в "Стандарт енд Пуърс глоубъл маркет интелиджънс" (S&P Global Market Intelligence). "Междувременно ограниченията по веригите за доставки са намалели до степен, че сроковете за доставки до заводите са се подобрили до невиждано от 2009 г. равнище", добави той.
Възстановяването на бизнес дейността се вмества в очертаната тенденция от неотдавнашните данни за продажбите на дребно, трудовия пазар и промишленото производство, които свидетелстват за стабилен импулс в икономиката в началото на годината.
Силните резултати са охладили опасенията, че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ може да продължи кампанията си за повишаване на лихвите до лятото. Американската централна банка е повишила лихвата с 450 базисни пункта от края на март от почти нулева стойност до диапазона от 4,50 - 4.70 на сто.
Въпреки че се очакват две нови повишения от 25 базисни пункта през март и май финансовите пазари залагат и на още едно вдигане на лихвата през юни. 
Предварителният композитен индекс на новите поръчки е нараснал до 48,6 пункта този месец спрямо крайните 47,8 пункта през януари.
"Колебанието на клиентите, изчерпването на запасите и влиянието на високите лихви и инфлацията върху разходите, са факторите, допринесли за спада на новите поръчки", според "Стандарт енд Пуърс глоубъл". При намаляване на търсенето инфлацията продължава да се понижава. 
Показателят на цените, които бизнесът е платил за суровини, се е понижил до 60,6 пункта този месец спрямо окончателните 60,3 пункта през януари. Предварителният индекс на мениджърите по доставките за промишления сектор е нараснал до 47,8 пункта спрямо 46,9 пункта през януари. Новите поръчки са останали стабилни. Предварителният индекс на мениджърите по доставките за сектора на услугите се е повишил до 50,5 пункта спрямо 46,8 пункта през януари, като индексът се свива за седми пореден месец.