Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев разпореди щателна проверка на всички обстоятелства по провеждането на полицейската операция в Лясковец.

Това съобщи председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Атанас Мерджанов, който участва на семинара на КБ в Боровец, предаде БГНЕС.

Мерджанов добави, че Комисията ще изслуша главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

БГНЕС припомня, че на 14 март в Лясковец, при неутрализирането на 53-годишния Петко Савов, който е открил огън при опит да бъде задържан, бе убит полицаят Емил Шарков. Други трима полицаи бяха ранени и впоследствие транспортирани във ВМА-София. Стабилно е тяхното състояние и на тримата са направени операции.

Савов се барикадира в дома си на 14 март в Лясковец и обсипа спецполицаите с куршуми. Причината – от 2010 г. пише жалби, че децата от близкото училище вдигали шум. Савов не е излизал от дома си в продължение на 4 години и е живеел там с майка си.

При акцията Петко Савов също бе ранен. В момента той е в реанимацията на Великотърновската болница.

Полицията вече задържа майката на Савов. Причината за задържането е, че по време на спецакцията на МВР по обезвреждане на нейния син, тя се е опитвала да заблуди униформените, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата. Това е можело да доведе и до още жертви с оглед на тежкото въоръжение, което Савов е имал в дома си.