Баща му е знаменитият Коста Цонев, майка му е красивата тв говорителка Анахид Тачева. Въпреки това звездно семейство Димитър Цонев става един от най-популярните журналисти у нас. Докато води "По света и у нас" по БНТ, зрителите го определят за човека, на когото имат най-високо доверие.
В четвъртък Цонев за последен път седна като водещ на "Лице в лице" по Би Ти Ви. Тръгна си, след като ръководството на телевизията намали предаването с 60 минути. "Лице в лице" вече ще се излъчва по Би Ти Ви от 18,30 ч и ще трае 30 минути. Ще го води само Цветанка Ризова.


- Г-н Цонев, защо си тръгвате от Би Ти Ви?

- Ръководството на Би Ти Ви реши да намали времетраенето на "Лице в лице" от 90 на 30 минути. Моята преценка като създател на това предаване бе, че изцяло се променят концепцията, обликът, съдържанието и целта на "Лице в лице".
Решението бе взето едностранно от мениджърите и аз като копродуцент, автор и водещ прецених, че моето участие ще бъде част от една агония, на която не исках да ставам съучастник.

Заедно с екипа - Цветанка Ризова, Бисера Ангелова и Уляна Пръмова, вложихме за година и половина много енергия, емоция, желание да постигнем продукт, който да се хареса на зрителите. Мисля, че успяхме. Благодаря на екипа и на всички от Би Ти Ви, които участваха в реализацията. Писах във фейсбук, че "Лице в лице" ще остане винаги като незаменима част от творческата ми кариера. Жалко, че всичко се получи бързо, но продължи твърде кратко.

- Как мина последното предаване в четвъртък? Сега, когато сте безработен, как се чувствате?

- Предаването премина отлично. Убеден съм, че сме имали един от най-високите рейтинги, защото много се изписа и изговори по повод програмните промени и намаляването на времетраенето на предаването. Цветанка бе доста разстроена, но това е нормално, когато променят нещо, което си създал с любов и надежда.

Не мислете, че се
чувствам безработен


По-скоро амбициран. Тв пазарът е достатъчно голям. Имам достатъчно проекти в паметта на компютъра. Слава богу.

- Поканили са ви да останете като водещ заедно с Цветанка Ризова, но не сте се съгласили, защо?

- Наистина ме поканиха, но не смятам, че 30 или по-скоро 25 минути могат да се водят от двама водещи. Липсва телевизионна логика. Освен това става дума за съвсем различен формат от този, който започнахме преди година и половина. Решението го взех твърде бързо. С Би Ти Ви се разбрахме без проблеми за условията, при които ще прекратим договорните си взаимоотношения. Разделихме се колегиално като хора, които утре пак могат да работят заедно. Както знаете, пазарът у нас напоследък стана твърде динамичен.
Коста Цонев се здрависва с внука си Димитър Цонев, който носи името на баща си, а тв водещият засмян ги гледа.

- Какво му е на предаването "Лице в лице", че от 90 минути Би Ти Ви оставя само 30 на екрана?

- Това е въпрос към ръководството на Би Ти Ви. Ако аз бях програмен директор, нямаше да допусна съкращаването на най-рейтинговото публицистично предаване в българския тв ефир. Все пак знаете, че три години се занимавах с програмата на БНТ. Имам опит, подкрепен от резултати. Тогава през седмицата дишахме във врата на Нова телевизия, а в събота и неделя среднодневният рейтинг на БНТ бе по-висок от Нова. И тъй като има неща, които много бързо се забравят, да припомня, че авторското ми предаване "В неделя със..." мачкаше наред и Би Ти Ви, и Нова тв, не ги спаси даже "Формула 1". Но това е история.

- Какво ви казаха, кой ви уведоми за промяната в предаването?

- Разбрах във вторник.

Дойде ми като гръм
от ясно небе


Да си призная, не бях подготвен и не вярвах на ушите си. Оказа се факт.
Не ми се вярваше, защото няма логика преди избори да намаляваш тройно времето на най-гледаната българска публицистика.
Винаги съм бил на мнение, че частните национални медии имат важна роля за формирането на общественото мнение. От друга страна, всеки делничен ден

между 16 и 18 минути
реклама в 90-минутно
предаване на живо е
много сериозен
годишен приход


за телевизията. Нормата на печалба в нашия слот е огромна. Не искам да я казвам, защото това сигурно е търговска тайна.

- Чува се, че рейтингът бил нисък, така ли е?

- Влезте в сайта на Би Ти Ви и вижте съобщенията за пийпълметрията на ГАРБ. Един пример за цялата 2013 година - обобщената класация на топ 50 на всички тв предавания в българския ефир сочи "Лице в лице" на 13-о място. Друга публицистика в тази класация няма. Подобен рекорд не е регистриран от времето, когато гледахме само "Панорама" с Иван Гарелов или "Всяка неделя" с Кеворкян и БНТ бе единствената телевизия у нас и това бе в годините преди 2000 г.

- Кой ви покани за предаването? Чия беше идеята то да съществува?

- Решението бе на предишното ръководство на Би Ти Ви. Вики Политова и Люба Ризова дадоха път на "Лице в лице". Тяхна бе идеята да пробват тандема Ризова-Цонев. Много хора смятаха, че форматът и двойката водещи са неподходящи. Те обаче не познаха, защото "Лице в лице" се превърна в емблема. Миналата година на телевизионния фестивал във Влас взехме наградата на зрителите за най-добри водещи. Тъй като предаването формално не е спряно, сигурен съм, че и тази година имаме шанс.

- Миналото лято, когато предаването излезе във ваканция, се говореше, че ще бъде свалено от екрана. Тогава Би Ти Ви се раздели с Ани Цолова и Виктор Николаев. Имаше ли наистина вероятност то да бъде спряно и защо?

- Никога подобен въпрос не е стоял през миналото лято. Есенният сезон започна със смазващо превъзходство пред всички конкуренти.

- Още в началото, когато стартирахте, имаше жълти писания, че изобщо не се разбирате с Цветанка Ризова. Вярно ли е това?

- Винаги има писания и твърдения, които не отговарят на истината. С Цветанка се познаваме от 13 -14 години. Гостувал съм , когато бях говорител на правителството на царя. Винаги сме били в отлични приятелски отношения. Имаме много общи семейни приятели.
Професионално си допаднахме веднага. Ние просто имаме общи журналистически критерии. Странно, но факт. Ние

не сме имали нито
един конфликт


за гости и теми в предаването.

- Кой ви събра като телевизионна двойка?

- Първият въпрос бе зададен на мен. Дали бих работил с Цветанка в екип. Аз се обадих по телефона, тя бе в чужбина. След няколко дни се видяхме и решихме, че приемаме предизвикателството. Телевизионният тандем за такова предаване е фактор номер едно.
Сега, когато приключихме съвместната работа, без да се изхвърлям, твърдя - с Цветанка сме тв тандем номер едно в историята на телевизията в България. Ако не вярвате - дайте другите алтернативи.
- Защо Цветанка Ризова е на щат в телевизията, а вие с Уляна Пръмова сте външни продуценти? Какъв е този странен формат? Да не би да е направен заради Закона за радиото и телевизията, според който публицистичните предавания не могат да се правят от външни продуценти?

- Всичко тръгна от "Би Ти Ви Екшън". Такъв договор имах за предаването "24/7". Просто го прехвърлихме в Би Ти Ви. "Лице в лице" стана копродукция, което е чисто формален белег. Юристите в телевизията и аз сметнахме, че това е добра формула. Тя осигурява независимост и обективност.

- Как се сработихте с Цветанка Ризова? Имаше ли скандали, гафове, смешни ситуации?

- Учудващо за нас двамата и за зрителите, разбира се, двамата с Цветанка постигнахме много бързо синхрон. Говоря за студийната работа на живо. И двамата имаме прекрасен усет за разговор, за момента на подходящия въпрос. Най-доброто ни качество и на двама ни е, че слушаме много внимателно събеседниците и задаваме логичните въпроси, тези, за които в момента се сещат и зрителите.

Скандали и гафове не сме имали. Смешна ситуация беше прословутият случай със слушалката, когато гост ни беше зам. главният прокурор Борислав Сарафов. (Тогава зрителите чуват как продуцентката Пръмова се кара в ухото на Цонев с думите: "Митко, нали ти казах да не питаш това" - б.а.)

- Какво ще правите сега? Пак ли ще работите заедно с Уляна Пръмова, която е продуцент на предаването и също си тръгва?

- Рано е да се каже. Ще прегледам тв пазара, който много се усложни. Професионализмът мощно бе настъпен с партийни, корпоративни или политически интереси. Това твърде много личи на екрана. Ние в "Лице в лице" бягахме именно от това и успявахме.
Но свят широк. Работа има достатъчно за хора като мен. С Уляна Пръмова съм работил много години и винаги бих работил пак.

- Вие сте един от най-популярните тв водещи у нас. Докато бяхте в БНТ, рейтингът ви като водещ, на когото зрителите имат най-голямо доверие, беше най-висок. Въпреки това професионалната ви кариера е доста интересна. Не за първи път слизате от екрана. Колко пъти ви се е случвало и по какви причини?

- Какво говориш? Не за първи път.

Непрекъснато някой
се опитва в този
живот да ме сваля
от екран


Като започнем от БНТ - през 1999 година една комисия, съставена от телевизионни комплексари, реши, че съм твърде рутиниран и ме свали от водещ на "По света и у нас". Тогава също имах най-висок рейтинг. Това никого не интересуваше. Ситуация като днес.
През 2010 година пак в БНТ решиха, че не бива да водя авторското си предаване "В неделя със ...". То бе първият дълъг неделен модул с рейтинг, по-висок от Би Ти Ви и Нова тв. Е, и това нямаше значение. Така че имам три идентични случая.

В Свети Влас с Цветанка бяхме определени като най-добрите телевизионни водещи в социологическо проучване. Вече знам, че в първите два има и политическа намеса. Подозирам натиск и за случая "Лице в лице". Събирам доказателства.

- Имате ли намерение да се захванете с политика? В днешно време е почти модерно тв водещите да стават политици, а и вие имате опит като говорител на правителството на Симеон Сакскобургготски.

- Това ще бъде кратък отговор - не. Предпочитам да правя това, в което зрителите ме признават за професионалист.

- Как ще коментирате днешната политическа обстановка? Защо се случи така, че през последната година тя се мени изключително бързо?

- Динамиката на политическите вълнения у нас е прекалено висока. Изглежда, залогът е твърде висок. Някой иска да се върне на власт на всяка цена. Друг обаче не иска да го пусне, също на всяка цена.

Европейските избори
ще бъдат кървави


И изобщо европейското няма да присъства в тях.
Надявам се тази година да се отделим от дъното. Икономиката, заетостта и растежът в момента са най-важни за България.

- Как царят коментира това, което се случва у нас? Поддържате ли връзка с него?

- Царят пише в сайта си. Често коментира в свой стил случващото се у нас. Готов съм да го интервюирам веднага.

- Майка ви Анахид Тачева често е в САЩ, където гледа внуци. Сега знам, че е тук. Как тя приема живота в България, какво прави впечатление?

- Няма добри впечатления от случващото се в България, особено след завръщане от САЩ. Нормалността трудно си пробива път у нас.

- Децата ви пораснаха, с какво се занимават? Харесва ли ви, че дъщеря ви Деси е тръгнала по вашите стъпки и се занимава с тв журналистика?

- Деси работи за съботния женски блок на Тв 7. Справя се много добре. Дано все така да върви и да няма душмани, които да я свалят от екран.
Митко завърши УНСС, предстои му магистратура. Неговата сила е интернет.

- Какво трябва да знае всеки, който е журналист?

- Много труден въпрос, защото журналистът, особено телевизионният, трябва да притежава комплекс от качества. По този въпрос трябва да се напише учебник. Но най-важните качества са висока обща култура, самообладание, решителност, комуникативност. И не на последно място, както казваше майка ми -

камерата да те обича

- Съжалявате ли, че не станахте актьор, каквито заложби показвате от малък в "Таралежите се раждат без бодли", а журналист?

- Не. Никога не съм имал желание да ставам актьор, защото след Коста Цонев това е непосилна задача. Чувствам се много добре в тв журналистиката.

- Хубаво ли е да сте дядо? Какъв ще става внукът ви, като порасне?

- Прекрасно е да си дядо. С Янчо много се обичаме. Още е малък. Преди малко го попитах какъв иска да стане. Все още не знае.