Започна проектът "Академичното плагиатство в нагласите на учени, студенти и създатели на научна политика в България", който се финансира от Фонда "Научни изследвания". Колективът, който го изпълнява, се състои от 7 университетски преподаватели, каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА проф. д-р Ирена Василева, преподавател по английски и немски език в Нов български университет (НБУ).
Тя уточни, че в проекта участват също д-р Мария Чанкова, Валентин Вълканов, проф. д-р Дияна Янкова, проф. д-р Мартин Канушев, д-р Иванка Сакарева и д-р Ирина Димитрова. Част от тях са от Югозападния университет, а останалите преподаватели са от НБУ. Проектът е интердисциплинарен, тъй като в него участват филолози и социолози, каза проф. Василева. Тя добави, че проектът е за три години и е започнал в края на декември 2022 г. по Програмата за фундаментални научни изследвания. Финансирането на проекта е със 163 000 лева. 
Д-р Мария Чанкова каза, че по проекта ще бъде изследвано самото понятие за плагиатството, защото разбирането за това понятие не е еднозначно сред общността на учените. Това не е само в България, то е и в световен мащаб. Част от въпросите по проекта е да се уточни какви характеристики и форми може да приеме плагиатството и да се изготви конкретен списък с характеристики, които биха били практически приложими, обясни д-р Чанкова. Тя съобщи, че ще бъдат разгледани също политиките и практиките в български институции, включващи софтуерни продукти, с които се работи, за да се открива плагиатство, както и правилници за академична почтеност и етика, които са задължителни в западни университети. При изследването на групата на студентите ни интересува темата за превенцията на плагиатството, което е улеснено от достъпа до интернет, добави тя. 
Докторантът по социология в НБУ Валентин Вълканов съобщи, че заедно с проф. Мартин Канушев ще "извършат дизайн на няколко социологически елемента в рамките на цялото проучване", като ще има различни типове интервюта с мениджъри в науката, с научни изследователи, с учени и университетски преподаватели. С тях ще бъдат направени също анкетни проучвания и допитвания. Със студентите ще бъдат направени серия от изследвания, свързани с техните нагласи за плагиатството, както ще има и анкетни проучвания.  
Проф. Ирена Василева каза, че в Словакия от 2010 г. е създадена база данни със софтуер за проверка за плагиатство и всички разработки - от ниво бакалавърска теза, през магистърска, докторска и всички трудове за хабитализация, минават първо през тази система. Тази система е национална и всички университети в Словакия са включени в нея. В резултат на системата много са намалели случаите на плагиатство в страната, подчерта проф. Василева.
Тя обясни, че във Великобритания от самото начало на следването, всеки ред, който даден студент напише, преминава през софтуер за плагиатство и там също се разчита на превенцията. Студентите там подписват декларация, че няма плагиатство при подготвянето на всяка курсова и дипломна работа, и ако се открие, има наказания. Те са различни, според факултета и университета, но могат да стигнат до изключване, каза проф. Ирена Василева. 
По думите й в Германия се избягва да се използва софтуер за плагиатство и той се използва само, когато има сериозни съмнения за плагиатство в даден научен труд.
В България отпреди четири-пет години съществува Комисия по академична етика към Министерството на образованието и науката, към която могат да се подават сигнали за плагиатство, припомни проф. Василева.