Бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко призова западните страни да се обединят в твърда линия срещу руския президент Владимир Путин относно кримската криза.

"Този агресивен стремеж за власт в Украйна представлява не само опасност за украинската държава, други части на Източна Европа също са в опасност", заяви Тимошенко в интервю за германското списание "Шпигел". "Ако Путин продължи атаките си към нашата страна след анексирането на Крим, ще призова лидерите на демократичния свят да използват най-строги мерки, за да спрат този агресор", категорична е Тимошенко.

Тя допълни, че Западът не трябва при никакви обстоятелства да приема резултата от днешния референдум в Крим за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия. "Това е безпрецедентно в новата история и мнозина на Запад вече смятат за невъзможни подобни методи, използвани от Русия в Крим", изтъкна Тимошенко.

Тя се лекува в берлинска болница след пристигането си в германската столица този месец. Тимошенко беше освободена от затвора на 23 февруари, след като излежа три години и седем месеца от присъдата си за злоупотреба с власт, обвинение, което тя отрича. "Шпигел" съобщава, че тя поддържа постоянна телефонна връзка със съюзниците си в Киев и в четвъртък била посетена от бившия руски петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, който прекара десет години в затвора преди да бъде освободен през декември м. г.