Няколко уебсайта на НАТО, сред които главният сайт на организацията и този на свързания с НАТО център за киберсигурност в Естония, станаха обект на кибератака, предаде Ройтерс.
В социалната мрежа „Туитър“ говорителката на НАТО – Оана Лунжеску, съобщи, че се работи по възстановяването на сайтовете. От Алианса обаче увериха, че кибератаката няма да се отрази на операциите на НАТО и нито една от важните системи за Алианса не е била засегната.
Отговорност за атаката пое група, наричаща се „кибер беркут“. В съобщение на руски език, публикувано на уебсайта Cyber-Berkut.org, групата обяснява, че акцията е осъществена от украински патриоти, гневни от това, което според тях е намеса на НАТО в тяхната страна. Името на организацията препраща към ползващите се с мрачна слава и разформирани след смяната на властта в Украйна украински спецчасти „Беркут“, отбелязва Ройтерс.
Страните от НАТО осъдиха руската окупация в Крим и организирането на днешния референдум за статута на полуострова, който според тях е неконституционен.
Експерти по киберсигурност, цитирани от Ройтерс, смятат, че „кибер беркут“, които може би са свързани с руското разузнаване, стоят зад атаките на украински сайтове през последните седмици, но изваждането от строя на сайтове на НАТО е първата значителна киберакция на проруски групи срещу западен сайт.
Тази седмица Русия блокира достъпа на сайтове на видни руски опозиционери и на информационни източници, предоставящи алтернативна информация за украинската криза, вкл. блога на Алексей Навални и интернет вестника на Гари Каспаров. Това стана съгласно нов закон, който според критици на Кремъл, цели да заглуши гласа на противниците на Владимир Путин.
Малко след това сайтът на руското външно министерство, на Кремъл – руското президентство, на Централната банка на Русия и на Междупарламентарната асамблея на Общността на независимите държави (ОНД) станаха обект на хакерски атаки.