Община Русе ще отдели 65 280 лева, за да финансира проект за консервация и реставрация на Паметника на Свободата. Това съобщи зам.-кметът Магдалина Илиева в отговор на въпрос от общинския съветник Траян Тотев. Със сумата ще се финансира съответната обществена поръчка. Проектът подлежи на съгласуване, тъй като паметникът е недвижима културна ценност с национално значение.
Паметникът се нуждае от реставрация от доста време. През 2021 година Общината обяви обществена поръчка за ремонт на един от символите на Русе, който освен мерки за консервация и реставрация трябваше да включва инженерно-геоложки доклад, той като предишни измервания показваха, че статуята се накланя на югоизток. Вероятно поради сложността на тази задача кандидати по обществената поръчка нямаше и тя остана неизпълнена. Сега този най-сериозен проблем обаче изглежда е отпаднал. Както съобщи Магдалина Илиева, последните измервания на фирма „Гео Чонов“ показват, че статуята се е върнала във вертикално положение.
Въпреки това по паметника има много работа, налични са вертикални и хоризонтални пукнатини в основата, трябва да се премахнат замърсяванията, да се запълнят фуги с подходящ материал и техника, да се възстановят язви в резултат на ерозионни процеси, да се нанасе защитно покритие и др.   
Паметникът на Свободата е издигнат през 1906 г. по инициатива на Русенския поборническо-опълченски комитет - бойци ветерани от националните освободителни борби. Средствата за построяването са събирани години наред, като дарители са както русенци, така и родолюбиви българи от цялата страна. Голяма част от парите са дарени от двама братя банкери от Русе - братя Симеонови. Изграден е по проект на италианския скулптор Арналдо Дзоки и българския архитект Симеон Златев, а е изработен от българския скулптор и каменоделец Георги Киселинчев. Паметникът е готов през 1908 г., но е тържествено открит на 11 август 1909 г. Издига се на височина 17.80 метра, а самата бронзова статуя на върха е висока цели 3,75 метра. Всички гранитни детайли са доставяни с кораби от Виена, а бронзовите (лъвове, релефи и скулптурната фигура) - от леярна в Рим.