Дарения в помощ на животни, които са пострадали и останали без дом и стопани след серията земетресения в Турция, бяха доставени от фондация „Animal Hope Bulgaria – Kazanlak” в южната ни съседка и фондация "Спасение" в Кърджали с управител Жана Богданова. Това съобщи за БТА председателят на "Animal Hope" Ивелина Недкова. Дарителската кампания започна на 10 февруари и се състоя паралелно в Казанлък и Кърджали. 
В рамките на дни бяха събрани над 1500 килограма храна за кучета и котки, хиляда таблетки за обезпаразитяване, над три хиляди марли, други превързочни материали, над двеста серумни банки, игли, спринцовки, ръкавици, животоспасяващи лекарства за първа помощ на животни, както и клетки за котки и кучета, които бяха особено необходими за изведените животни, посочи тя. „Събраните дарения бяха закарани с два буса – един от Казанлък и един от Кърджали от представители на двете организации. Те бяха доставени до базата на турската организация HAYTAP в Бейкьоз, която помага на терен в момента“, разказа Недкова. Тя посочи, че все още се вадят животни от сградите, които са негодни за живеене и в които не се допуска влизането на хора, а в базата има много спасени животни, между които не само кучета и котки, а и птици. Очаква се там да пристигнат и още такива от други пострадали от земетресенията райони. „Ако техните собственици не бъдат открити, или са загинали, от организацията ще започнат да им търсят нови домове. Някои от животните, които имат стопани, но са загубили дома си, ще останат в базата докато семействата се установят другаде“, разказа Ивелина Недкова. 
Екипи на HAYTAP са непрекъснато на терен и разполагат с палатки, в които настаняват животните, а специалисти лекуват и извършват спешни операции на място при нужда. Недкова допълни, че организацията работи в подкрепа на животни, но в момента не отказват помощ и на хора. „Често в палатките влизат и ранени хора, а ветеринарите на терен оказват първа помощ и на тях“, каза тя.  
Ивелина Недкова посочи, в момента няма други организации в България, които са организирали кампании в помощ на животните в Турция и че тя не е запозната да има такива и в други държави. Тя коментира, че организирането на всяка една кампания е трудоемко и е свързано най-вече с време и логистика. „Ако се наложи, ще го направим отново, но продължаваме с грижата за животните в Казанлък, защото и тук борбата не е лесна, а спасените от нас животни се издържат само благодарение на дарители“, каза още тя и благодари на всички, които са се включили в кампанията.