Тримата пострадали служители на МВР, които бяха настанени във ВМА след инцидента в Лясковец, към момента са без промяна на състоянието, което е стабилно.

В понеделник предстои ревизия на раните, след която ще бъде взето решение за евентуални бъдещи интервенции, съобщиха от ВМА.

Според полк. доц. Николай Младенов – зам.-началник на Клиниката по анестезиология и реанимация към ВМА, засега липсват данни за развитието на компартиментен синдром (лошо хранене на мускулните групи, повишено налягане и бъбречна недостатъчност), което е знак за по-добра перспектива при възстановяване на горните крайници и при тримата.

За състоянието на пострадалите в реанимацията на ВМА се грижат високоспециализирани военни хирурзи, травматолози и реаниматори с богат опит в лечението на огнестрелни и взривни травми от участието им в задгранични мисии в Ирак, Косово, Босна и Херцеговина, Афганистан и Мали.

Вчера на тримата ранени бяха извършени поредните операции с цел предотвратяване на инфекциозни процеси.

БГНЕС припомня, че на 14 март в Лясковец, при неутрализирането на 53-годишния Петко Савов, който е открил огън при опит да бъде задържан, бе убит полицаят Емил Шарков. Други трима полицаи бяха ранени и впоследствие транспортирани във ВМА-София. Стабилно е тяхното състояние и на тримата са направени операции.

Савов се барикадира в дома си на 14 март в Лясковец и обсипа спецполицаите с куршуми. Причината – от 2010 г. пише жалби, че децата от близкото училище вдигали шум. Савов не е излизал от дома си в продължение на 4 години и е живеел там с майка си.

При акцията Петко Савов също бе ранен. В момента той е в реанимацията на Великотърновската болница.

Полицията вече задържа майката на Савов. Причината за задържането е, че по време на спецакцията на МВР по обезвреждане на нейния син, тя се е опитвала да заблуди униформените, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата. Това е можело да доведе и до още жертви с оглед на тежкото въоръжение, което Савов е имал в дома си.