Изложба, посветена на Слънчевата система и 550-та годишнина от рождението на Николай Коперник бе открита в средно училище „Сава Доброплодни" в Шумен. Автори на инсталациите, показващи хелиоцентричната система, описана за първи път от Коперник, са учениците от петите класове с преподаватели Светлана Добрева и Станислав Дойчинов. 
С откриването на експозицията в учебното заведение беше дадено началото на отбелязването на годината на Коперник. С астрономически наблюдения, открити интердисциплинарни уроци и конкурс за есе, реферат, рисунка или компютърна анимация на тема „Николай Коперник, Слънчевата система и Вселената" училището ще отбележи 550-та годишнина от рождението на родения в Полша ренесансов математик, астроном, юрист и икономист. Инициативата на учебното заведение ще продължи до края на 2023 г. под почетния патронаж на извънредния и пълномощен посланик на Полша у нас Мачей Шимански.
Пред следващите месеци в училището ще бъде организиран и конкурс на тема „Нашата планета и Вселената, в която живеем" за есе, разказ или реферат, за приложни изкуства, рисунки и компютърна графика и анимация. Поощрения ще има и за учителите, които направят и осъществят най-добър сценарий за урок по темата на конкурса. Кулминацията и награждаването на лауреатите ще бъде през май и юни с астрономически наблюдения и уроци в Астрономическата обсерватория на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" в природен парк „Шуменско плато".
Учители, работещи по интердисциплинарни уроци в STEM центъра на СУ „Сава Доброплодни", ще направят през април работно посещение, включващо участие в лабораторни занимания, в Научния център „Николай Коперник" във Варшава, Полша.