Отличената с Националната литературна награда „Канети“ през 2021 година книга „Вечерна сватба“ ще се превърне в театрален спектакъл в Русе. Елегията за любовта на Иван Станков, в която Малката Виена е декор, сцена и дори един от героите, ще бъде драматизирана от екип млади артисти под режисурата на Евгения Явашева. Тя вече има разговори с автора, предстоят им нови срещи  за обсъждане на творческото предизвикателство. По „Вечерна свабта“ ще има и филм. Той ще бъде заснет от големия български режисьор Станимир Трифонов, известен със слабостта си към Русе.
Идеята за пиесата се ражда след тази за филма, но ще бъде реализирана преди него. Спектакълът ще има премиера в края на лятото или в началото на есента. Той е една от проявите в програмата за привличане на нови публики на русенския Център за изкуство и култура „Блок 14“, която включва още художествена изложба и поредица интересни дискусии. Те са част от проекта „Живот в изкуство“, спечелен пред Национален фонд „Култура“ по Програмата за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022. 
21 професионални артисти, 4 художници, 4 критици, 2 млади и бъдещи звезди участват в артистичните събития по проекта. Очаква се те да привлекат повече от пет хиляди души на живо - нови и разнообразни публики, а информацията за тях да достигне до широки аудитории. Проектът продължава до края на годината. 
Художниците Николай Бузов, Иво Великов, Николай Димчевски и Валерия Цанкова ще направят изложба „Русенци гостуват на Русе“ с куратор Бистра Лозанова. Изложбата ще бъде представена в ново пространство в Къщата на „Блок 14“ - подпокривното, което ще бъде ремонтирано по проекта. 
Асен Терзиев, Андроника Мартонова, Боянка Арнаудова, Вера Млечевска са съвременните авторитети на критиката в различни области, чиито срещи с русенска аудитория вече започнаха.
„Блок 14“ получи подкрепата от НФК в силна конкуренция - в извънредната програма на НФК кандидатстваха повече от 530 проекта. Общата стойност на проекта е малко над 82 000 лева. Повече от една пета от тях са собствен финансов принос на сдружението. Финансирането ще даде възможност на „Блок 14“ да оборудва Центъра за изкуство и култура със съвременна сценична и аудиотехника. Така ще осигурява по-качествени собствени събития, но и ще отговори адекватно на нуждите на много гостуващи независими артисти, когато отваря сцената си за тях. И още нещо важно - сдружението ще изгради и собствен сайт, за да увеличи достъпа до аудитории. 
Асен Николов - дизайнер на цялостното визуално присъствие на сдружението, вече работи и като артистичен мениджър на Центъра за изкуство и култура. 
„Живот в изкуство“ е нашето мото от създаването ни досега. Ние наистина живеем в изкуството и се радваме, ако можем да привличаме още хора - местни артистични общности, нови и разнообразни публики“, обясни управителят на „Блок 14“ Евгения Явашева.