Детски образователен център „Смарти кидс“ бе осветен днес в Самоков. Водосветът бе отслужен от архиерейския наместник отец Михаил Колев. Центърът ще образова малки деца по различни теми с интерактивни методи.
Основатели на центъра са Евелина Спасова и Петя Попова. Подобни центрове има в цяла България. Над 80 са, като Самоков бе един от градовете, в които нямаше такъв център. В него се използва иновативна методика за преподаване на ментална аритметика, бързо четене, краснопис, финансова грамотност, математика и английски език за малки деца, каза пред БТА Евелина Спасова, съосновател на детския център.
Откакто е открит образователният център, за месец са се записали 50 деца, които ще се готвят за олимпиади. В момента децата се обучават от собствениците на центъра Евелина Спасова и Петя Попова, които са и сертифицирани преподаватели, като скоро ще имат и нови попълнения към колектива си.
В образователния център могат да се записват деца от четири до дванадесетгодишна възраст. Всяко дете може да си избере курс, който да посещава. Курсовете са с различна продължителност, но повечето са около три или четири месеца, казаха създателите на центъра. Има и онлайн платформа, където всяко дете има профил, което му позволява да учи и от вкъщи.
Образователните центровете са тръгнали от Китай, като в момента навлизат и Европа. Вече има центрове в Република Северна Македония, Румъния, Франция и Германия. Популярност добиват и в Русия, както и в азиатските страни Китай и Япония.
Официални гости на събитието бяха гости от Ротари клуб – Самоков.
Организаторите допълниха, че предстоят още много курсове и си пожелаха успехи.