Въпроси, свързани с хода на евроинтеграционния процес на Република Северна Македония, както и предизвикателствата в глобален контекст, породени от войната в Украйна по отношение на икономиката и сигурността са били обсъдени на редовната годишна среща на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и представители на правителството с посланика на ЕС в страната Дейвид Гиър и с посланици на страни членки на Европейския съюз в страната, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие.
Европейската перспектива на Република Северна Македония е реалност и държавата може да разчита на европейските си партньори да подкрепят по-нататъшните стъпки в процеса на европейска интеграция е било посланието на срещата, на която е била обявена и допълнителна подкрепа за реформите, пише в съобщението.
„Като правителство сме отворени за укрепване на капацитета на правителството и увеличаване на парламентарното мнозинство. Наши стратегически партньори са ЕС и САЩ и ще продължим да развиваме страната в посоката, която носи сигурност и качество на живот на гражданите, с фокус върху всички реформи и в областта на върховенството на закона. Ние сме гражданска държава, успешен пример за функционална, мултиетническа демокрация, държава на граждани с равни права и задължения и това е наша ценност. Ще продължим по пътя напред, като категорично защитаваме идентичността и достойнството на гражданите“, е казал Ковачевски.
„Представителите на правителството на Северна Македония са посочили, че заплахите от нарастващия национализъм за лични и чужди интереси в страните от Западните Балкани са реалност, поради което е необходимо да продължи разширяването на Европейския съюз, както и че предсрочните избори не са вариант за страната, тъй като не са свързани с възможността за развитие на държавата“, съобщават от правителствената пресслужба.
На редовната годишна среща на премиера Ковачевски с посланиците на страните от ЕС са присъствали и вицепремиерите Артан Груби и Славица Гърковска, Фатмир Битичи, Боян Маричич, и министърът на външните работи Буяр Османи.