Японският автомобилостроител "Нисан" (Nissan) отчита скок на печалбата си с 55 на сто през последните три месеца на 2022 г. до 50,6 милиарда йени (386,55 милиона долара), предаде Асошиейтед прес.
През същия период на 2021 г. печалбата на компанията възлиза на 32,7 милиарда йени (249,8 милиона долара). 
Според "Нисан" постепенно настъпва подобряване на негативната ситуация около недостига на компютърни чипове, която оказва натиск върху автомобилостроителната индустрия в глобален мащаб.
На този фон корпорацията отчита скок на продажбите си с 29 на сто между началото на октомври и края на декември 2022 г., до 2,8 трилиона йени (21 милиарда долара).
Сривът в доставките на компютърни чипове беше предизвикан от строгите ограничения, наложени в много страни срещу разпространението на КОВИД-19 по време на пандемията. Наред с други автомобилостроителни компании и "Нисан" беше принудена да забави производството си, поради което доставката на нови превозни средства за клиентите се забави значително, отбелязва АП.
През тази седмица "Нисан" и френската автомобилна корпорация "Рено" (Renault) обявиха, че са постигнали споразумение за по-балансирано разпределение на капитала в съвместното си дружество.