Важността на финансите за пълноценен живот на българите нараства през годините. Това показва проучване, което измерва индекса на пълноценния живот, направено от "Прогрес консулт" по поръчка на "Лидл" (Lidl), съобщиха от компанията. 
Проучването е национално представително, проведено е сред 1000 души през ноември миналата година. Целта е да се обобщи информация какво представлява пълноценният живот, кои са факторите, които го определят и каква е тяхната тежест. То включва 82 показатели, групирани в 7 категории. На база на резултатите методологията на проучването включва изчислението на индекс на пълноценния живот, който показва доколко качеството на живот на българина отговаря на неговите очаквания.
Според допитването през 2022 г. 51 процента от анкетираните посочват парите като изключително важни, в сравнение с 45 процента през 2020 г. Финансовото обезпечение също затвърждава позицията си в Топ 10 фактора за пълноценния живот.
Положителна тенденция е, че два фактора методично увеличават значението си за финансовия успех – интелектът и всекидневните навици, което показва, че българинът ясно съзнава, че за да е успешен, трябва да полага ежедневни усилия, е извод в проучването.
Здравето и семейството са водещите фактори, които българинът определя като най-важни, за да се чувства пълноценно, показва допитването. Ролята на семейството като изконна ценност за българина изпъква в различни фактори, които той определя като ключови за своя живот – да има деца, да общува пълноценно с тях, да има добри взаимоотношения с близките си.
Важността на приятелите и социалните контакти също значително се увеличава. Факторът "да имам приятели и социални контакти" се изкачва с близо 10 позиции до 20-о място в приоритетите за пълноценен живот, което показва, че двете години социална изолация продължават да оказват влияние, а общуването с приятели става все по-важно за българина, е друг извод в проучването.
"Резултатите от проучването за 2022 г. сочат, че индексът на пълноценния живот, който показва доколко реалността се покрива с нашите очаквания, се е върнал към нивата си от преди ковид пандемията. Това означава, че въпреки кризата, в която живеем в последната една година, българинът е стабилен, има реалистични очаквания и е здраво стъпил на земята", посочи Росен Кутелов, управител на "Прогрес консулт", цитиран в съобщението.
"Проучването за пълноценния живот винаги ни е помагало да разбираме кои са важните неща за българина, така че да сме адекватни в действията, с които го подкрепяме. В сегашната динамична среда за нас е още по-важно да помагаме на хората да водят по-пълноценен начин на живот – да ги подкрепяме като наши клиенти с предлагането на качествени продукти на изгодни цени, да осигуряваме стабилност на служителите ни като отговорен работодател, да останем предвидими за нашите партньори и да продължим приноса си за цялото общество чрез социално отговорни инициативи", каза Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България", цитирана в съобщението.
За първи път Lidl прави това проучване през 2017 г. През годините то проследява как се променят факторите за пълноценен живот в различни периоди - от спокойните 2017 г. - 2018 г., през ситуацията на пандемия през 2020 г., до днес в условията на война и предизвикателна икономическа среда, се отбелязва още в съобщението.