Шест общини от област Благоевград вече имат сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура "Грижа в дома" на програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027", съобщиха за БТА от Областния информационен център. Общата стойност на проектите е повече от 3,150 млн. лева, които са сто процента безвъзмездна финансова помощ от Европейски социален фонд +. 
Със средствата 582 лица с увреждания и възрастни хора от общините Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Сатовча и Якоруда могат да получават подкрепа в домашна среда. Най-голям брой лица от целевата група – общо 582, ще бъдат обслужвани по проекта на Община Петрич, който е на стойност над 1,2 млн. лева. 
Приемът на проекти по процедура "Грижа в дома" по програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г. приключи на 31 януари тази година. По нея за цялата страна са подадени 230 проектни предложения на обща стойност над 151 млн. лева. Към момента е приключила оценката на 152 договора, посочиха от Областния информационен център в Благоевград. Сключени са договори със 138 общини, шест от които в Благоевград. 
От област Благоевград одобрени за финансиране са и проекти на общините Благоевград и Сандански, като стойността на проектите е съответно 1,3 млн. и над 1 млн. лева. С тези общини предстои да бъдат подписани договори за финансиране.
Общо 17 са вече проектите, по които има сключени договори на територията на област Благоевград с финансиране от Европейските структурни и социални фондове по програми за периода 2021 - 2027 г., казаха още от ОИЦ - Благоевград за БТА. 
Проекти по процедура "Топъл обяд", финансирана от Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, изпълняват 11 от общо 14-те общини на територията на област Благоевград. Стойността на проектите е общо над 9,5 млн. лева, с които 3800 жители на областта в срок до три години ще получават прясно приготвена храна. От ОИЦ – Благоевград посочиха, че общините, които все още нямат одобрени и подписани договори за финансиране по процедурата, могат да подадат проектите си към Агенцията за социално подпомагане до 28 февруари 2023 г. 
В област Благоевград подпомагане за осигуряване на топъл обяд на най-голям брой свои жители в региона са заявили общините Белица и Сатовча – по 850 души. Жителите, които също ще могат да се възползват от помощта по процедурата в община Гоце Делчев, са 700. 
Финансиране за най-малък брой граждани, които да получават топъл обяд по процедурата, е заявила в проекта си Община Струмяни. С подписан договор за безвъзмездна финансова помощ на стойност 137 712 лева общината ще може да обгрижва 50 свои жители.
От процедура "Топъл обяд" ще могат да се предоставя храна ежедневно на 50 000 нуждаещи се в цялата страна. Не се изисква съфинансиране от страна на общините-бенефициенти и безвъзмездната финансова помощ може да покрие до сто процента от общо допустимите разходи по проектните им предложения.