Китайската група "Алибаба" (Alibaba) съобщи днес, че разработва подобен на "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) изкуствен интелект, който понастоящем е във фаза на вътрешно тестване, предаде Ройтерс.
Поддържаният от "Майкрософт" (Microsoft) чатбот "ЧатДжиПиТи", който може да генерира статии, есета, вицове и дори поезия като отговор на въведен от потребителя въпрос или текст, е признат за най-бързо растящото потребителско приложение в историята, откакто бе пуснат през ноември.
Изявлението на "Алибаба" следва публикуваната във в. "21-ст сенчъри хералд" информация, че гигантът в онлайн търговията разработва диалогов робот, който наподобява "ЧатДжиПиТи" и служителите могат да го тестват.
"Алибаба" отказа да коментира информацията във вестника.
"Като технологичен лидер ще продължим да инвестираме в превръщането на авангардни иновации в приложения с добавена стойност за клиентите ни, както и за техните крайни потребители чрез облачни услуги", каза говорител на "Алибаба".
След пускането на "ЧатДжиПиТи" в края на ноември другите технологични компании са конкурират да разработват подобни инструменти. 
Китайската търсачка "Байду" (Baidu) обяви днес, че е завършила вътрешно тестване за чатбот, наречен "Ърни" (Ernie).