Гражданите на Република Северна Македония дариха около 10 милиона денара (около 300 000 лева) на Червения кръст за пострадалите от катастрофалното земетресение, което удари Турция и Сирия в понеделник, съобщи генералният секретар на Червения кръст Саит Саити на съвместна пресконференция с турския посланик в Скопие Хасан Мехмет  Секизкьок, предаде специално за БТА агенция МИА. Освен финансови средства от стоковия резерв на Червения кръст са отделени 1000 семейни пакета с храна, 1500 хигиенни пакета и 4000 одеяла. Посланик Секизкьок изрази голяма благодарност за солидарността  на Република Северна Македония и нейните граждани.
„През вчерашния ден предоставихме 10 милиона денара финансови средства - дарения от нашите граждани, част са от обажданията до нашия номер 143 400 и представляват около 3,3 милиона денара (около 105 хиляди лева), което е абсолютен рекорд досега от всички дейности, които извършваме в тази посока, както и плащания от граждани и фирми в размер на 6,5 милиона денара (около 206 хиляди лева)“, информира Саити.
Той допълни, че и днес дарителството продължава със същите темпове и изрази оптимизъм, че „като народ, като нация, като държава отново ще покажем, че сме солидарни, че разбираме другия, когато е в беда и че всичките си сили, всичко хуманно в нас, ние ще го извадим и пуснем в действие и ще помогнем на тези хора”.
„Допълнително предоставихме първоначална материална хуманитарна помощ от нашите резерви и тя се състои от 1000 хранителни пакета, 1500 хигиенни пакета и около 4000 одеяла. Всичко това ще бъде изпратено в Република Турция в сътрудничество с Турския Червен полумесец в началото на следващата седмица“, каза секретарят на Червения кръст на Република Северна Македония.
От гледна точка на постигане на максимален ефект от предоставената помощ, Саити отбеляза, че хуманитарната помощ, която се събира доброволно на пунктовете, е невъзможно да бъде изпратена поради определени митнически ограничения. Във връзка с това той призова всички инициативи за набиране на помощи да бъдат пренасочени към парични дарения.
„По отношение на материалните дарения, призоваваме фирмите и юридическите лица да дарят, а ние като Червен кръст ще приемем това с помощта и подкрепата на посолството, подчерта Саити и допълни, че хуманитарната помощ трябва да бъде подбрана според нуждите на хората в Турция.
Турският посланик в Република Северна Македония Хасан Мехмет Секизкьок подчерта, че Турция е изправена пред едно от най-големите природни бедствия в историята си и благодари на Република Северна Македония и народа на страната за демонстрираната готовност да помогнат на пострадалите от земетресението.
„Правителството, институциите и целият народ на братска Северна Македония, успоредно с Турция, се мобилизираха за възстановяване на ранените. Екипи за спасяване и защита от Северна Македония вече пристигнаха в Турция с пълна подкрепа за посочените дейности и допълнителни екипи ще бъдат изпратени възможно най-скоро. Бих искал да изразя своята благодарност към правителството и народа на Северна Македония за изразената солидарност“, каза Секизкок.
На въпрос дали ще бъдат приети доброволци, които кандидатстват да помагат в Турция, Секизкьок информира, че трябва да се изчака искане от компетентните институции в Турция - нещо, което се практикува с всички държави и се предприемат мерки в тази посока на сътрудничество.
Относно това дали Червеният кръст ще изпрати помощ и за Сирия, Саити каза, че неслучайно в официалния призив за дарения се посочва, че те са и за Турция, и за Сирия, но призна, че има проблеми с доставката на помощи в части, които не са контролирани от официалните власти. Въпреки това, според Саити, ще бъдат положени всички усилия за достигане до тези райони.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.