Министерският съвет прие три решения за одобряване на помощ на кандидатите по програмите за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България вследствие на военните действия в Украйна, съобщиха от Министерството на туризма. Решенията на Министерски съвет са относно първо плащане за месеците ноември и декември по втората програма и доплащане за периода на първата програма. Плащането е в общ размер на 14 908 887,40 лева. 
Първото решение за плащане обхваща шести отчетен период и времето от 1 ноември 2022 г. до 15 ноември 2022 г., за който е верифицирано предоставянето на помощ в размер на 2 807 802,45 млн. лв. с ДДС за предоставени нощувки и изхранване или само нощувка по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България (Списък № 14). Това са помощи за осъществени и отчетени 192 451 нощувки, включително с настаняване и предоставяне на закуска, обяд и вечеря на бежанци от Украйна с предоставена временна закрила в България, по 206 подадени заявления от места за настаняване и места за подслон.
Второто решение за плащане е за седми отчетен период и обхваща времето от 16 ноември 2022 г. до 31 декември 2022 г. За периода е верифицирана помощ в размер на 6 389 579, 25 лв. с ДДС за предоставени нощувки и изхранване или само нощувка по Програмата (Списък № 15). Средствата са разпределени за общо 391 147 нощувки на хора от Украйна по 179 подадени заявления от места за настаняване и места за подслон.
Третото решение е за доплащането по първата програма за периода от началото на военните действия в Украйна, когато помощта беше в размер на 40 лв. на човек – от 24 февруари 2022 г. до 31 май 2022 г. За него е верифицирано предоставянето на помощ в общ размер на 5 711 506,00 лв. с ДДС за настаняване с изхранване по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България (Списък № 13).
С приемането на акта ще се изплати помощ по общо 160 подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 133 879 нощувки и изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци.
На последното заседание в средата на януари на парламентарната Комисия по туризъм Мария Петрова, началник на кабинета на министъра на туризма, напомни, че след октомври станаха известни намеренията на ЕК да не се прекратява действието на временната закрила, което по думите й означава, че на 24 февруари, когато изтича срокът на сегашната програма, ще стане автоматично удължаването - с два пъти по 6 месеца, на временната закрила. Това ще изисква и съответното "прекрояване" на мерките за подкрепа и в Националния оперативен щаб се работи по предложение за диференциране на подкрепата за следващия период на временната закрила спрямо наличието на уязвимости.
Предложенията ще са на базата на проучване от Агенцията по заетостта сред настанените хора. След това ще се направи консултация със заинтересованите страни, вкл. и с НПО, и ще се премине към приемане на съответните документи на ниво МС, обясни Петрова. Тя посочи, че засега е затруднена оценката на финансовия статус на украинските бежанци, защото държавата няма пряк достъп до информация от украинската държава, за да повери декларираните обстоятелства. Тя обаче подчерта, че въпреки това се работи и оценката на хората ще бъде направена.
Към настоящия момент има осигурени средства от Министерството на финансите по нарочна сметка, за да може да покриваме тези разноски, работи се по посока на диференциране на подкрепата, обобщи Петрова.