"Актавижън Близърд" (Activision Blizzard), създателят на играта "Кол ъв дюти" (Call of Duty), се надява да може да помогне на Британския орган за конкуренция и пазари (CMA) да разбере по-добре сектора на видеоигрите, предаде Ройтерс. Това се случва, след като регулаторът обяви, че придобиването на "Актавижън Близърд" от "Майкрософт" (Microsoft) може да навреди на геймърите.
"Това са временни констатации, което означава, че Британският орган за конкуренция и пазари ще изложи опасенията си в писмен вид и двете страни ще имат възможността да отговорят", заяви говорител.
"Надяваме се, че до април ще можем да помогнем да британския регулаторен орган да разбере по-добре нашата индустрия, за да може да гарантира заявения си мандат за създаване на среда, в която хората могат да бъдат уверени, че получават отличен избор и сключват справедливи сделки, където конкурентоспособният и честен бизнес внедрява иновации и цялата британска икономика може да нараства продуктивно и устойчиво", добави той.
От своя страна "Майкрософт" обяви днес, че се ангажира да отговори на опасенията на британския регулаторен орган за придобиването на "Активижън Близърд".
"Ангажираме се да предложим ефективни и лесно приложими решения по повод опасенията на Британския орган за конкуренция и пазари", заяви вицепрезидентът и заместник главен съветник на "Майкрософт" Рима Алeйли.
"Ангажиментът ни е да гарантираме дългосрочен 100 процента равен достъп до "Кол ъв дюти" на "Сони" (Sony), "Нинтендо" (Nintendo), "Стийм" (Steam) и други, запазва ползите от сделката за геймърите и разработчиците, и увеличава конкуренцията на пазара", добави тя.
Британският антитръстов регулатор обяви днес, че задълбоченото му проучване е показало, че придобиването на "Актавижън Близърд" за 69 милиарда долара от "Майкрософт", който е създал гейминг подразделението "Ексбокс" (Xbox), поражда опасения за облачните и конзолни игри.
Според британския орган за конкуренция и пазари сделката може да отслаби "важното съперничество" между "Ексбокс" и конзолите "ПлейСтейшън" (PlayStation) на "Сони". Това може да доведе до по-високи цени, по-малко избор и по-малко иновации за милиони геймъри. 
Регулаторният орган ще очаква отговори от двете компании и други заинтересовани страни преди да подготви окончателния си доклад до 26 април.