Около 370 мечки живеят в Кантабрийските планини в Северна Испания, съобщи АФП, позовавайки се на преброяване, свързано с опазване на вида. 
Мечките са били почти изчезнали преди 30 години.Преброяването на тези бозайници в Кантабрийските планини е извършено в областите Кастилия и Леон, Кантабрия, Астурия и Галисия. Испанските власти за използвали геномна техника - проби от косми или екскременти от животните са част от база данни.
Популацията на мечки е нараснала със 120 бозайника спрямо по-ранните оценки - около 50. Това е изключително удовлетворяващ резултат, тъй като преди 30-40 години видът е бил пред пълно изчезване.
Кантабрийските планини се простират в северната част на Испания на повече от 400 км, достигайки Страната на баските на изток и Португалия на запад. 
През 80-те години на XX век е изключително трудно да бъдат забелязани стъпалоходещи. Техният хабитат е бил застрашен от строежа на нови пътища и други човешки активности като нелегалния лов. Мечките са били тровени заради съществуващото схващане, че са опасни за хората.