Норвежкият енергиен гигант "Екуинор" (Equinor) публикува днес рекордни резултати за 2022 година благодарение на скока на цените, което ще му позволи да "поглези" акционерите си, предаде Франс прес.
Чистата печалба е нараснала повече от тройно миналата година, за да достигне 28,7 милиарда долара благодарение на скока на цените на газа, което е прикрило лек спад в производството.
То се е понижило с 2 на сто до 2,04 милиона барела петролен еквивалент на ден. 
Подобно на британските компании "Шел" (Shell), Би Пи (BP) и американските "ЕксънМобил" (ExxonMobil) и "Шеврон" (Chevron), които също обявиха много силни резултати, печалбата на "Екуинор" е скочила заради войната в Украйна.
Спадът на доставките на руски газ за Европа тласнаха цените до рекордни равнища миналата година и превърнаха Норвегия, където "Екуинор" е господстващият играч на пазара в основен доставчик на газ за континента.
"През 2022 година отговорихме на енергийната криза и допринесохме за сигурността на доставките", заяви в комюнике главният изпълнителен директор Андерс Опедал.
Коригираната чиста печалба, която изключва някои извънредни разходи, е достигнала 22,7 милиарда долара спрямо 10 милиарда долара през 2021 година, а оборотът е нараснал с 66 на сто до 150,8 милиарда долара. 
Тези резултати ще позволят на "Екуинор" щедро да възнагради акционерите си: групата предвижда тази година да разпредели 17 милиарда долара под формата на дивиденти и купуване на акции.
"Екуинор" ще инвестира между 10 и 11 милиарда долара през 2023 година и ще повиши производството на въглеводороди.