Ние се чувстваме с накърнено достойнство и сме в недоумение за хаотичното нанасяне на удари, защото към настоящия момент все още никой не е посочил причините, заради които върху нас беше осъществен акт на враждебност. Това се казва в позиция, разпространена до медиите от "Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" - Благоевград", който беше открит по частна инициатива в края на октомври. 
Позицията е подписана от един от инициаторите за разкриване на клуба - Атанас Мазнев, и е във връзка с посегателство от събота вечер, 4 февруари, при което беше счупена витрината на клуба. Във връзка с инцидента вчера бяха задържани четирима души – двама мъже и две жени, съобщиха за БТА от полицията в Благоевград. 
В позицията си от "Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" - Благоевград" посочват, че имат твърдата увереност, че нито по закон, нито по морал са заслужили случилото се. „Със свои изявления македонските държавни институции осъдиха атаката и тия които им дължат благодарност, това сме ние“, заявяват от клуба. 
Според тях все още институциите на българската държава и правителство не са изразили позиция, с която да дадат оценка на нападението - дали го осъждат или го приемат, а на нападателите е изпратен сигнал за търпимост. 
По-рано днес с позиция по темата излезе и кметът на Благоевград, тъй като двама от задържаните са служители на Общинското предприятие „Озеленяване“, за която от клуба коментират, че отношението, взето от кмета, изненадващо не съдържаше нищо осъдително за рушителите на градско имущество.
„В очакване на мненията на институциите излезе информация, че полицията е задържала предполагаемите нападатели, за което се следва благодарност от наша страна. Все пак последната дума за вината е на съда. Ние вече предприехме действия за възстановяване на пораженията“, посочват още от  "Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" - Благоевград".