В Българския червен кръст (БЧК) - Враца има вече дарени парични и материални средства за пострадалите при силните земетресения в Турция и Сирия, каза за БТА директорът на местната институция Гергана Михалчева. По думите ѝ има огромна съпричастност. Запитвания къде и какво може да се дари има от цялата област. Според Гергана Михалчева жителите на областта са склонни да даряват пари, а БЧК Враца поема ангажимент всяка дарена сума на място да бъде преведена по националната фондо-набирателна сметка за пострадалите. „Така самият процес на дарение се улеснява за хората, спестяват се и такси“, каза Михалчева. 
На този етап се събират нови топли дрехи и обувки, спално бельо, завивки и хигиенни материали. Директорът на БЧК Враца обърна специално внимание на това, че се приемат само нови вещи. „Трябва да пазим и достойнството на пострадалите хора“, обясни тя.
От днес започват работа и пунктовете за дарения в 10-те общини на област Враца. „Срокове за даренията не са поставени, тъй като все още сме в първата фаза на бедствието и не знаем реалния размер на щетите. Предстои да се прави оценка на щети и на нужди съответно“, обясни директорът на БЧК Враца. 
От институцията се обръщат с молба за съпричастност и към българските фирми-производители, като ги призовават да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си със семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.