Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил заяви днес, че отношенията между Сърбия и САЩ се подобряват, както двустранните, така и търговските, и американските инвестиции в Сърбия са на стойност 4,5 милиарда долара, съобщи Танюг.
Хил заяви пред телевизия K1, че "САЩ абсолютно подкрепят Сърбия по европейския й път и искат Сърбия да стане член на ЕС".
"Има голям напредък в икономическите отношения и това е важно. Един от основните елементи, които имаме тук, е Американската търговска камара. Имаме големи инвестиции тук. Големите американски компании решиха да инвестират не само в Сърбия, но и в бъдещето и нейното следващо поколение. Инвестициите са на стойност 4,5 милиарда долара и това са сериозни пари“, каза Хил.
Той добави, че Сърбия изнася много за САЩ и посочи, че  географски двете страни са отдалечени, но стокообменът се увеличава.
По отношение на американските инвестиции Хил посочи, че "Европа е отличен пазар и че ако искате да успеете на този пазар, трябва да следите къде ще бъде производството и да сте стратегически позиционирани". Хил изрази убеденост, че мнозина са решили това производство да е в Сърбия, като изтъкна, че е  особено впечатлен от младото поколение в страната.
"Много от младите идват от технически факултети. Имате успешни университети не само в Белград, но и в Ниш. Сега ще отида в Крагуевац, за който чувам, че има успешен университет. Това, което ни кара да инвестираме тук, е, че Сърбия се грижи за младото поколение и полага усилия те да се чувстват сигурни тук, да могат да останат и да имат работа", каза американският посланик.
Той добави, че въпреки че Сърбия е добро място за инвестиции, има предизвикателства, като останките от миналото, отношенията с Москва, предизвикателство каквото е  Косово. 
За нас е важно Сърбия да стане членка на ЕС, което ние абсолютно подкрепяме, защото ЕС представлява група от може би най-добрите ни приятели в света. Желаем Сърбия да стане част от ЕС и отношенията ни да бъдат не само двустранно добри, но и страната да бъде част от Европейския съюз“, отбеляза  Хил.
Той допълни, че САЩ подкрепят инициативата за регионална интеграция "Отворени Балкани".