Прекратяването в края на миналата година на т.нар. политика за "нулев КОВИД" в Китай не е довело до появата на нови варианти, предаде Франс прес, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. "Лансет". 
Китай отчете "бум" на инфекции, след като отмени строгите си санитарни мерки от началото на декември, което породи опасения, че най-населената страна в света може да се превърне в развъдник на нови, по-преносими или по-опасни щамове.
Много страни бързо наложиха нови ограничения за пътуващите от Китай, позовавайки се на липсата на прозрачност относно мащаба на епидемията, което предизвика гнева на Пекин.
Според новото изследване обаче, направено от китайски специалисти и включващо анализ на 413 проби, секвенирани в периода между 14 ноември и 20 декември, няма доказателства през този период да са се появили нови варианти. 
Над 90 процента от случаите са били с вече циркулиращите в Китай подварианти BF.7 и BA5.2 на Омикрон, които в западните страни бяха изместени от по-преносими подварианти.
Подвариантът BF.7 съставлява три четвърти от пробите, а  BA5.2 - над 15 процента.
"Нашият анализ показва, че два вече познати  подварианта на Омикрон са били основно отговорни за скока на случаите в Пекин и вероятно в Китай като цяло", казва водещият автор на изследването Джордж Гао, вирусолог в Института по микробиология към Китайската академия на науките.
Вирусолози, които не са участвали в изследването, обаче предупреждават, че периодът му обхваща само няколко седмици, след като Китай отмени своите мерки за "нулев КОВИД". 
Страната също така намали значително своите тестове, което може да повлияе на резултатите, обхващащи само Пекин, а не цялата страна, допълват те.
"Ако по време на тази вълна са се появили нови варианти, изследването вероятно е било твърде остаряло, за да ги открие", казват вирусолозите в придружаващ публикацията в сп. "Лансет" коментар.